12 C
Zvornik
25. април 2024.

Hrvatska: Izbjeglička kriza izmiče kontroli

U Tovarniku nema dovoljno vozova koji bi mogli da prihvate izbjeglice sa Bliskog Istoka koje su se preusmjerile na prelaze ka Hrvatskoj.

Portparol UNHCR Jan Kapić saopštio je da u Tovarniku sada ima 4.000 i 5.000 izbjeglica koje pokušavaju da se ukrcaju na vozove koji idu u Zagreb, prenijela je agencija AFP.

Iz Crvenog krsta Jutarnji list saznaje da su zalihe hrane, vode i drugih potrepština pri kraju.

Još juče je poslat zahtjev da im se iz državnih robnih zaliha pošalju dodatni kontingenti pomoći, ali do ovog trenutka ništa nije stiglo niti su dobili bilo kakav odgovor na taj zahtjev.

U Hrvatsku je dosad ušlo oko 5.650 izbjeglica, koji u tu zemlju dolaze iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu.

Tokom noći na maloj željezničkoj stanici u Tovarniku okupilo se do 5.000 ljudi, od kojih su mnogi spavali pored šina.

Kapić je rekao da izbjeglice dolaze direktno na željezničku stanicu i da se prije toga nisu prijavili policiji radi registracije.

On je dodao da je zasad teško proceniti da li će Tovarnik postati „tranzitni kamp“.

Hrvatski mediji navode da se narednih dana očekuje dolazak još 4.000 izbjeglica.

Kako bi obezbjedila koordinisani rad svih nadležnih organa i institucija, hrvatska vlada će danas na sjednici osnovati Štab za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska izbjeglica u Hrvatsku.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova rekao je da ukoliko se dogodi da veliki talasi (izbjeglica) počnu da stižu preko Srbije, tada Harvatska mora da razmišlja o postupcima koji bi bili potpuno drugačiji nego do sada.

Milanović: Hrvatske mogućnosti su ograničene

Premijer Hrvatske Zoran Milanović upozorio je da su hrvatski kapaciteti za prihvat izbjeglica ograničeni i potvrdio da je u zemlju ušlo njih više od 5.500.

„Ako se broj izbjeglica poveća, ne znam hoćemo li moći sve evidentirati. Moramo voditi računa o hrvatskim interesima, ali već smo sada pokazali da se znamo ponašati kao ljudi“, rekao je Milanović na sjednici Vlade povodom sve većeg broja izbjeglica koji od srijede ulaze u Hrvatsku pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom.

On je istakao da je za većinu izbjeglica Hrvatska tranzit i dodao da će se Hrvatska prema njima „ponašati sigurno bolje nego neke druge države“.

„Bez obzira na našu organizovanost, hrvatske mogućnosti su ograničene“, istakao je premijer i dodao da su ograničene i mogućnosti Austrije koja je veća i bogatija.

Premijer je rekao da se prvenstveno radi u interesu hrvatske sigurnosti i humanosti i dodao da je riječ o humanitarnoj krizi.

Milanović je rekao da je prije vladine sjednice razgovarao s austrijskim saveznim kancelarom.

„Podjelili smo iskustvo, dogovorili neke stvari. Austrija je ipak sve više zemlja destinacije, Hrvatska nije“, ukazao je Milanović.

Zamjenik ministra spoljnih i evropskih poslova Joško Klisović izjavio je danas novinarima da Hrvatska ne razmatra mogućnost zatvaranja granice zbog velikog priliva izbjeglica, ali da će, ako broj izbjeglica premaši hrvatske mogućnosti, tražiti međunarodnu pomoć.

„Sve zavisi o broju ljudi koji će dolaziti u Hrvatsku. Vidite sami da se s ovom situacijom nosimo dobro“, dodao je Klisović.

[mom_video type=“youtube“ id=“DWdOUCj-XMY“]

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se