3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Hrvatska granica otvorena za putnike sa srpskim pasošima

BATROVCI – Putnički saobraćaj sa Hrvatskom je od 13 sati normalizovan na svim graničnim prelazima, ali zato kamioni sa srpskom robom u Hrvatsku, zbog zabrane sa hrvatske strane, mogu da uđu samo preko treće zemlje, odnosno preko Bosne i Hercegovine ili Mađarske.

Istovremeno, u Srbiju ne može da uđe nijedan kamion sa hrvatskom registracijom, kao ni kamioni koji prevoze hrvatsku robu.

– U Srbiju ne može da uđe nijedan kamion koji ima hrvaske tablice, ali ni kamioni koji su registrovani u drugim zemljama, a transportuju hrvatsku robu. Taj režim važi za sve granične prelaze, odnosno srpska granica je u ovom trenutku hermetički zatvorena na svim prelazima za hrvatske proizvode, bez obzira iz koje zemlje roba ulazi u Srbiju. Dakle, ako kamion sa hrvatskom robom pokuša da uđe i iz Crne Gore u Srbiju, to mu neće biti dozvoljeno – rekao je za medije zvaničnik iz Uprave carine Srbije.

Oni dodaju da ove mjere važe i za transport robe brodskim i željezničkim saobraćajem.

– Razmatra se mogućnost da brodovi i vozovi budu u drugom režimu zbog specifičnosti prevoza, posebno kod železničkog saobraćaja. Tu ćemo razmatrati svaki pojedinačan slučaj, jer postoji mogućnost da nije reč samo o teretnoj kompoziciji, već da ona može biti mešovita, odnosno i putnička. Kod takvih kompozicija preduzimaćemo posebne mere, jer ne želimo da blokiramo prevoz putnika – rečeno je u Carini.

Putnici sa srpski pasošem na prelazu Gradiška od jutros najnormalnije prelaze iz BiH u Hrvatsku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se