18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Hofer: Podržavamo RS u svim aktivnostima

BEČ – Predsjednik parlamenta Austrije Norbert Hofer rekao je da je danas u Beču sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom razgovarao o izbjegličkoj krizi i podršci samoopredjeljenju naroda u Evropi.

“To je od velikog značaja i to svakako želimo da podržimo. Važno pitanje je da li se može održati mir u Evropi, zato nam je pitanje pružanja podrške samoopredjeljenju naroda u Evropi jedan od prioriteta. Nešto što ne pripada zajedno, ne može da raste zajedno. Jedinice koje su samostalne opet na taj način mogu da u prijateljskim odnosima žive jedni pored drugih, o čemu smo danas razgovarali”, rekao je Hofer u izjavi koju je objavila RTRS.

On je na pitanje novinara da li podržava RS u najavljenom referendumu o pravosuđu, rekao je:

“Mi podržavamo RS u svim aktivnostima”.

Dodik je rekao da je na sastanku austrijska delegacija pokazala veliko razumijevanje.

“Austrijski parlament sam upoznao sa stanjem u BiH i RS, naravno i oko referenduma, a i o kontinuitetu kršenja međunarodnog prava od strane visokih predstavnika, budući da su iz ove zemlje bila dvojica. Zahvalan sam predsjedniku parlamenta koji je prihvatio da to pitanje stavi na parlamentarnu raspravu i da se, ako iznađemo neke mogućnosti, pravno procesuiraju u Austriji oni njihovi potezi koji su bili nezakoniti”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Austrija veliki partner RS u trgovini.

“Želimo da zadržimo dobre odnose sa Austrijom. Naša zajednica koja ovdje živi i radi već decenijama i snažno je integrisana i zainteresovana za stabilnost ovog društva. Imajući u vidu činjenicu da se i ovdje održavaju izbori, u poziciji sam da pozovem sve naše ljude koji mogu da učestvuju u političkom životu da podrže političke partije koje su se nesumnjivo pokazale konstruktivne i prijateljske prema svemu onom što predstavlja naš narod”, rekao je Dodik.

Hofer će u čast Dodika u 16 časova organizovati prijem u Palati Epštajn Parlamenta Austrije.

_yA7dhdXiEE

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se