15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Gej i trans parada održane u Beogradu bez incidenata

BEOGRAD – U Beogradu su danas održane odvojeno gej parada i parada trans osoba, uz jako policijsko obezbjeđenje, a obje parade su prošle bez incidenata.

Centralne ulice, kojima su se uz muziku, balone i zastave duginih boja kretali učesnici parada, bile su zatvorne zaštitnim ogradama, a policijski kordoni su bili prisutni duž tih ulica, kao i okolnih.

Policija je bila opremljena za razbijanje demonstracija oklopnim i vodenim topovima, konjicom, psima i potpuno je blokirala centar grada koji je nadlijetan helikopterima.

Na ovogodišnjoj gej paradi učestvovalo je par stotina učesnika koji su tokom skupa zatražili svoja prava i veću vidljivost u društvu, a ujedno izrazili podršku i solidarnost sa migrantima, tražeći da „Evropa otvori vrata“.

Beogradski mediji su javili da je uhapšeno više od 50 osoba, uglavnom navijača, koji su pokušavali da se približe mjestu održavanja parade, zbog sumnje da su planirali da izazovu incidente.

Među njima je i Uroš Mišić, javnosti poznat po tome što je upaljenom bakljom teško povrijedio policajca i tukao se sa američkim marincima, kao i još sedmorica muškaraca sa fantomkama.

Ispred Crkve Svetog Marka, nedaleko od platoa Skupštine grada gdje je završena parada, nekoliko desetina sveštenika i vjernika održalo je kontramiting i, držanjem lika Isusa Hrista, ikona i krstova izrazilo protest zbog gej parade.

Oni su nosili transparente kao što su „Borba za moral, za svetinju života, za čednu mladost“, „Demokratija jednako sodomija“, pjevali crkvene pjesme, a od učesnika parade su ih dijelila dva policijska kordona.

Gej parada je počela nešto poslije podne, kada je prva kuma beogradske gej parade dramski pisac Biljana Srbljanović pozdravnim govorom proglasila početak „Prajd šetnje“, koja se kretala od zgrade Vlade Srbije, a završila na platou ispred zgrade Skupštine grada.

Organizatori su saopštili da su na paradi učestvovale LGBT osobe iz Srbije, Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i istakli da ove osobe traže svoja prava, a učesnici su nosili transparente kao „Moja prava, moji zahtjevi“, „Da volim koga želim, a ne koga moram“.

Podršku LGBT osobama svojim prisustvom su pružili gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ministar kulture Ivan Tasovac, ministar za integracije Jadranka Joksimović, predstavnici međunarodnih organizacija u Srbiji, povjerenik za ravnopravnost Brankica Janković, kao i predstavnici kancelarije Ombudsmana i vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kao i evropski parlamentarci.

Paradi su se pridružili i ministar kulture i demokratije Švedske Alis BaH Kuhnke koja je izjavila da je od velike važnosti podržati LGBT osobe ne samo u Srbiji nego u cijeloj Evropi, kao i ministar za Evropu u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot koji je dodao da se trans osobe susreću sa većim problemima od gej osoba i da se to mora pod hitno riješiti.

Prethodno je održan skup „Ponos trans osoba“ u Pionirskom parku u Beogradu, odmah kod Skupštine grada, čiji se učesnici nisu pridružili gej paradi, jer svojim izdvajanjem žele da ukažu a specifične probleme transrodnih osoba.

Oni su tražili da se donesu zakoni kojima se omogućava zakonska papirološka promjena pola, kako bi im u ličnim kartama stajala fotografija i ime koje žele i nosili transparente „Ja sam osoba, a ne tijelo“ i „Niko nije slobodan, dok svi nismo slobodni“.

Trans paradu su podržali i predstavnici Romske zajednice koji u ocijenili da obje grupacije imaju problem prilikom dobijanja ličnih karti, ali i kada je riječ o uticaju u lokalnoj zajednici.

Gej parada je do sada bila zabranjena tri puta – 2011, 2012 i 2013. godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se