23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Fakulteti u FBiH krše zakon

BANJALUKA – Na sjednici Rektorske konferencije BiH, koja je juče održana u Banjaluci, zaključeno je da je na javnim visokoškolskim ustanovama u FBiH evidentno nesprovođenje Okvirnog zakona o visokom obrazovanju.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da nesprovođenje zakona ide do te mjere da vlade imenuju rektore i dekane fakulteta, što nikako ne bi smio da bude slučaj.

– Konstatovali smo da je Zakon o visokom obrazovanju RS usaglašen za Okvirnim zakonom, te da najmanje kršenja autonomije univerziteta ima na dva javna univerziteta u Srpskoj, za razliku od univerziteta u FBiH gdje je to drastično – istakao je Stanić.

Prema njegovim riječima, na sjednici Rektorske konferencije BiH konstatovano je da ovo tijelo ostaje pri ranijem prijedlogu pravilnika o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, a koji bi trebalo da usvoji Savjet ministara BiH. Dodao je i da je juče dogovoreno da bude potpisan sporazum o saradnji između Rektorske konferencije BiH i Ambasade SAD u BiH na zajedničkom projektu saradnje univerziteta u BiH sa univerzitetima u SAD, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se