9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Evropska komisija: Hrvatska kršila SSP mjerama protiv Srbije, tražimo odgovor

BRISEL – Evropska komisija traži od hrvatske Vlade pojašnjenja oko odluke o zatvaranju graničnog prelaza Bajakovo za kamione koji ulaze iz smjera Srbije jer prve procjene u Komisijinoj analizi te hrvatske mjere govore da bi to zaista moglo predstavljati kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, ali i kršenje pravila carinske unije.

“Započeli smo s provjerom jesu li hrvatske mjere proporcionalne, nediskriminatorne i vremenski ograničene. Naša prva ocjena u sklopu te provjere pokazuje ozbiljna pitanja o usklađenosti tih mjera s SSP-om i također s carinskom unijom. U ovom trenutku Komisija će tražiti pojašnjenja hrvatskih vlasti”, rekla je portparol Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kolona na graničnom prelazu Batrovci trenutno je duga oko 15 kilometara i u njoj je oko 750 kamiona, a od tog broja su oko polovina turski kamioni, 20 odsto bugarski, a ostali su mešoviti, možda 10 procenata srpski, precizirala je pomoćnica načelnika Uprave granične policije Srbije Jelena Vasiljević

„Što se tiče putničkog saobraćaja, nema gužvi. Ja pretpostavljam da su naši građani uplašeni i uopšte ne kreću na put preko Batrovaca i Šida“, istakla je Vasiljević.

Ona je izjavila da je do sada zaustavljeno 39 teretnih vozila koji su dolazili sa hrvatske strane, jedan voz i jedan brod, a da avionski saobraćaj potpuno nesmetano funkcioniše između Beograda i Zagreba.

„Tokom ovih mjera, mi smo zaustavili nekih do sada možda 39 teretnih vozila koji su dolazili sa hrvatske strane“, rekla je Vasiljević u Jutarnjem programu TV Pink.

Vasiljević je dodala da gužvi nema ni Horgošu, Kelebiji i Sremskoj Rači, koje najčešće koriste građani kao alternativu i da se nada da će u narednih nekoliko dana ova situacija biti rješena.

Na graničnom prelazu Batrovci prema Hrvatskoj i dalje je na snazi zabrana prolaska teretnih vozila u tu zemlju, zbog čega je formirana kolona od oko 15 km, javlja b92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se