10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

EU gradnjom mosta pomaže najfrekventniji prelaz u BiH

BiH je za infrastrukturne projekte na samitu u Beču od Evropske unije odobreno 30 miliona evra.

U projekte je uključen i most na Savi što je posebno obradovalo građane Gradiške, ali i druge u BiH. Izgradnja mosta i izmještanje graničnog prelaza iz centra grada veliki je korak naprijed jer je ovo najfrekventiji prelaz u BiH i ima status BIP-a, prelaza sa svim potrebnim kontrolama za promet svih vrsta roba. Odobreni novac za projekt od strane EU uspjeh je i za Upravu za indirektno oporezivanje koja je ranije prepoznala projekt, ali je i bila grubo kritikovana od pojedinih. Da se granični prelaz već gradi i da se realizuje prva faza izgradnje, za potvrdio je i Ratko Kovačević, portparol UIO-a.

Uskoro završna faza

“Krajem novembra ove godine biće završena prva faza gradnje novog graničnog prelaza i carinskog terminala Gradiška koja je uključivala sve radove niskogradnje. Polovinom septembra 2015. godine UIO će raspisati tender za izgradnju druge, završne faze novog prijelaza i carinskog terminala u Gradišci. Ukupna vrijednost izgradnje prve faze iznosila je 8,4 miliona KM, a za izgradnju druge i završne faze Uprava za indirektno oporezivanje je dobila još dodatnih 15 miliona KM, rekao nam je Kovačević. Projekt će uvelike rasteretiti centar grada i ubrzati saobraćaj što je za jedan od ukupno dva prelaza u BiH sa statusom BIP-a, takav još ima Bijača, itekako potrebno.

“Izgradnjom novog graničnog prelaza i carinskog terminala u Gradišci, Uprava za indirektno oporezivanje će postojeću carinsku ispostavu koja se nalazi u centru Gradiške, preseliti na novu lokaciju na trasi autoceste Banjaluka – Gradiška. To će u mnogome rasteretiti samu Gradišku jer neće biti potrebe da samo središte grada bude konstanto blokirano brojnim kamionima koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će se odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada. Onog trenutka kada bude završen i pušten u promet i novi most preko rijeke Save, kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad”, kazao je Kovačević.

Ono što je u cijeloj priči važno je i to da bi se u gradnju mosta za koji je EU odobrio 6,8 miliona evra mogla uključiti i Hrvatska, što bi uvelike ubrzalo projekt.

“Republika Srpska već više od tri godine ima osigurane sve neophodne uslove za početak izgradnje mosta na Savi. Ali ovo je zajednički projekt s Hrvatskom. Zadnje informacije kažu da je konačno i hrvatska strana spremna za ovaj projekt, zato vjerujemo da će izgradnja početi početkom iduće godine, rekli su u Ministarstvu građevinarstva, saobraća i infrastrukture RS. Upravo će novi granični prijelaz i carinski terminal u Gradišci biti stavljeni u funkciju nakon izgradnje novog mosta na Savi, zato je važno da se ta priča koju je i Evropa prepoznala kao važnu ubrza od glavnih aktera. Odobreni novac za projekt od strane EU uspjeh je i za Upravu za indirektno oporezivanje koja je ranije prepoznala projekt, ali je i bila grubo kritikovana od strane pojedinih. Da se granični prijelaz već gradi i da se realizuje prva faza izgradnje potvrdio je i Ratko Kovačević, portparol UIO-a, piše Večernji list.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se