23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Đorđević: FIBA nas ne želi u finalima

Vruće glave, uzavrelih misli i pod jakim utiskom nakon četvrtog mjesta na Evropskom prvenstvu Aleksandar Đorđević, selektor Srbije, nije želio da govori o onome što ga je tištilo tokom eliminacione faze u francuskom Lilu, piše Danas.rs.

Sačekao je dan-dva pred sinoćnji odlazak u Panatinaikos kako bi predvodio nove igrače u prijateljskom susretu sa Partizanom, odgledao snimke „sumnjivih“ utakmica kako bi potvrdio svoje mišljenje da su bočni vjetrovi duvali od strane FIBA koja je perfidnim udarcima ispod struka uspjela u namjeri da „malu“ Srbiju udalji od podijuma namjenjenom učesnicima finalne utakmice na stadionu „Pjer Moro“.

– Mi smo federacija koja ima budžet od oko dva miliona evra, mi se šalimo da je deo toga na ‘dođem ti’ i malo toga možemo da napravimo na planu međunarodnih odnosa. Neke stvari koje su se desile su očigledne i reagovaćemo na njih. Pa, sam Toni Parker je rekao našem kapitenu Milošu Teodosiću: „Ti ovde igraš svake godine, a sudije te uopšte ne respektuju“. Nas ne vole u utakmicama za medalju. NJima ne odgovara da je Srbija u finalima, jer FIBA ništa ne dobija od nas. Ni pare, ni marketing – razočaran je selektor Đorđević tretmanom Srbije u okvirima FIBA.

Popularni Sale predosjetio je već na startu prvenstva u kom bi pravcu mogao da ode nastup naše selekcije na šampionatu zbog „viših interesa“.

– Još u prvoj utakmici sam namerno dobio tehničku, jer sam video šta nam se sprema. Srbija ima veliku košarkašku snagu, ali Srbija svetu ne odgovara u borbi za medalje. Na tržištu košarke ne predstavljamo ništa, to su mrvice u odnosu na veliki novac koji se okreće. Dužnost nam je da to stavimo u izveštaj i pošaljemo ga tamo gde treba, da kažemo da se ne slažemo, pa koliki god imalo efekta. Žao mi je igrača, koji nemaju zaštitu, mi ne možemo da im je obezbedimo. Moram javno da se izvinim Goranu Radonjiću (gensek KS Francuske, prim. aut), koji je prijatelj ove kuće, ali pored koga sam slučajno prošao posle pobede nad Finskom i rekao: „Šta je? Hoćete da nas izbacite sa prvenstva?'“. Nemamo mi toliku snagu da izdržimo da nam oduzimaju igrače na nekim pozicijama – na osnovu navedenog deluje kao da se Srbija bori sa „vetrenjačama“ u svetskim košarkaškim okvirima.

Selektor Srbije je ostao misteriozan ne želeći da kaže šta mu je rečeno posle duela sa Francuskom za bronzanu medalju. Ophođenje FIBA u Lilu slično je onome iz 2010. i polufinala Svjetskog prvenstva kada je Srbija pokradena u Turskoj protiv domaćina turnira. Tada je izaslanik FIBA otišao u Srbiju da se javno izvini.

– Ne smem da kažem šta je meni rečeno posle meča za treće mesto. Biće još izvinjenja, sigurno. Mislim da bi plasman u Rio učinio da ovo četvrto mesto postane uspeh. Ima mnogo gorčine, koju bi trebalo da pretvorimo u motiv. Čuli ste reči Stefana Markovića posle utakmice za treće mesto, to je ono što svi mi osećamo. Dakle, dok god postoji ta ambicija, da se nađemo na Olimpijskim igrama, vredi se boriti – poručio je Sale, a zatim se osvrnuo na činjenicu da se kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre od 5. do 11. jula 2016. nalazi u periodu od 1. do 11. jula kada slobodni igrači u NBA imaju prava da pregovaraju, ali ne i da potpišu ugovor sa klubom. Boban Marjanović ima jednogodišnji ugovor sa San Antonijom i upravo bi u tom periodu mogao da bude u fazi pregovora, da bude još gore po našu reprezentaciju od 2016. NBA je najavio striktno sprovođenje pravila od maksimalnih pet nedelja koliko igrači smeju da provedu na pripremama reprezentacije, što bi značilo da bi Bjelica i Marjanović samo nedelju dana mogli da provedu sa saigračima pre prve utakmice u kvalifikacijama s obzirom da od starta navedenog turnira do početka Olimpijskih igara ima tačno četiri nedelje.

– Ne znamo kakve će nam uslove postaviti NBA, ali imperativ svih nas je da kažemo svim igračima da moraju apsolutno spremni da dođu na te pripreme. Imaće malo vremena po završetku zahtevnih klupskih sezona, a to je i zadatak ovoj kući i ljudima koji se odavde bave kalendarom takmičenja. Već sada treba razmišljati o tome, po saznanju šta nas čeka, jer ako kalendar nije dobar, najviše trpe igrači, a posle toga priprema i naša igra – podvukao je Đorđević.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#e8e8e8″ arrow=“yes“]

Kalina nema grešku

Loše partije Nikole Kalinića u drugoj fazi Evropskog prvenstva i rapidno manju minutažu javnost je spojila sa eventualnim sukobom selektora sa popularnim Kalinom, što je Đorđević demantovao: „Kalinić ima dobar odnos prema radu. On je naš značajan igrač i on nema grešku. Dobio je Kalina tu tehničku, izmenjen je, pa je posle ušao… To je sve sastavni deo igre i ne vidim šta je tu problem.“

Đilas: Đorđević još četiri godine

– Dogovorili smo se sa Đorđevićem da ostane selektor još četiri godine. To je odluka koja će garantovati kontinuitet i rezultate i sa te strane imamo dobru priču, ne samo kada su Olimpijske igre u pitanju, već i za naredno evropsko i svetsko prvenstvo. Očekujem obe selekcije u Riju i da Srbiji donesemo dve medalje. Bez pomoći države, Savez ne bi mogao sam da organizuje kvalifikacioni turnir. Naše je da se prijavimo i pokušamo. Ako se gleda sportski aspekt, onda bi bilo logično da dobijemo organizaciju turnira – naglasio je Dragan Đilas, predsednik KSS, uz napomenu da će pismo zainteresovanosti biti poslato u naredna dva dana i par desetina hiljada evra koji se ne vraćaju.

Nikolić u bolnici

Miroslav Nikolić, pomoćni trener reprezentacije Srbije, hospitalizovan je juče na VMA nakon što mu je iznenada pozlilo. Popularni Muta imao je velike nesvjestice koje su vjerovatno prouzrokovane stresom. Nikolić je iz bolnice poručio da se bolje osjeća i da pretpostavlja da mu je zdravlje narušeno kombinacijom stresa i umora.

[/quote]

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se