9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Hrvatska krši sve relevantne međunarodne sporazume

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je hrvatska blokada teretnog saobraćaja na granici sa Srbijom kršenje svih relevantnih međunarodnih sporazuma o kretanju robe i kapitala, što je napravilo ogromnu štetu Srbiji, ali i Republici Srpskoj.

„Hrvatska je to potpuno nepotrebno učinila. Neprihvatljivo je da Hrvatska na taj način utiče na robnu razmjenu i privredne aktivnosti u regionu“, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da izbjeglički i migrantski problem nije problem Srbije, koja kao tranzitna zemlja, trpi ogromne pritiske i zbog dnevnog boravka tih ljudi.

„Neprihvatljivo je i neprimjereno da se jedna država, članica EU na ovakav način obračunava sa tim pitanjem, imajući u vidu činjenicu da i sama Evropa nije uspjela da napravi nijedan dogovor unutar sebe o ovom problemu“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je kolateralna šteta koja se nanosi privredi u cjelini u regionu apsolutno nepotrebna i „ide na teret poteza koji je učinila Hrvatska“.

„I Republika Srpska trpi ogromnu štetu, imajući u vidu da je veliki tranzit robe iz Srbije, i ne samo Srbije, usmjeren preko Hrvatske za Republiku Srpsku, i to doprinosi ogromnim gubicima koje imamo i zato je potrebno to pitanje što prije riješiti i dovesti stanje u normalu“, rekao je Dodik.

On je zaključio da Hrvatska, šta god imala za razlog, ne može da objasni sprečavanje protoka robe i da to povezuje sa migrantskom krizom.

Hrvatska je prije nekoliko dana blokirala teretni saobraćaj na granici sa Srbijom zbog migranata koji su sada preko Hrvatske krenuli putem EU, tako da naizmjenično propušta samo kamione sa kvarljivom robom.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se