14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Danas prezentovan i instaliran ENMASOFT u Opštini Zvornik

ZVORNIK – U Zvorniku su danas predstavnici Opštine i eksperti Njemačkog društva za međunarodnu saradnju „GIZ“ iz oblasti energetske efikasnosti održali prezentaciju softvera „ENMASOFT“, nakon čega je on instaliran u opštini Zvornik.

Aleksandar Jevtić iz kancelarije za energetsku efikasnost opštine Zvornik podsjetio je da je opština Zvornik još 2012. godine, u partnerstvu sa GIZ-om, krenula u projekat provođenja energetske efikasnosti na svojoj teritoriji.

– Plod te dugogodišnje saradnje je i današnja prezentacija informacionog alata „ENMASOFT“. Radi se o detaljnom prikupljanju svih podataka za javne objekte koji su u vlasništvu opštine i na osnovu čega ćemo u narednim godinama detaljno određivati energetsku politiku opštine Zvornik. To znači da ćemo na osnovu prikupljenih podataka praviti i finansijski plan, određivati koje mjere energetske efikasnosti provesti u datim objektima i time ćemo se rukovoditi prilikom investiranja, da li je potrebna zamjena stolarije, oblaganje objekta ili neke druge mjere energetske efikasnosti – istakao je Jevtić.

Aleksandra Stanivuković, glavni ekspert za energetsku efikasnost ispred GIZ-a, pojasnila je da je glavni cilj aktivnosti koje GIZ provodi da se pomogne implementacija određenih zakona i regulativa, a samim tim ojačaju lokalni kapaciteti i steknu bolji uslovi prije svega ekonomski i socijalni, kao i sa aspekta energetske efikasnosti.

– Kao jedan od rezultata nakon petogodišnjeg rada sa lokalnim upravama u BiH jeste „ENMASOFT“, multidisciplinarni softver koji je namijenjen za praćenje potrošnje energije i za energetski menadžment. Ideja softvera je da posluži kao alat za donošenje odluka energetskim menadžerima ili osobama zaduženim za praćenje potrošnje energije, a samim tim i da ostvare bolje uslove sa aspekta potrošnje i ušteda – napomenula je Stanivukovićeva.

Ona je podsjetila da Opština Zvornik ima održivi energetski akcioni plan već tri godine, kao i da sprovodi aktivnosti, korak po korak, u oblasti energetske efikasnosti.

– Opština Zvornik je uradili dosta projekata, oni prikupljaju podatke od ranije, ali nisu imali ovaj softver koji ćemo danas insalirati i maksimalno ćemo ih podržati tehnički – istakla je Stanivukovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se