8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Dačić: Ne vidim da su u Hrvatskoj izvukli pouke

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je da Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema, te da hrvatski premijer Zoran Milanović svojim izjavama nastavlja da provocira Srbiju, što ne doprinosi rješavanju.

Milanović je, naime, rekao da Srbija neće uvesti nikakve mjere protiv Hrvatske, jer bi to bile mjere protiv EU, a Dačić kaže da je Hrvatska nasuprot Evrope suspendovala SSP i jednostrano uvela mjere protiv Srbije, onemogućila Srbiji normalan saobraćaj, protok robe , kapitala i ljudi, što su osnovne tekovine EU i da je prekršila evropske konvencije.

Sporazum o graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske ne predviđa mogućnost zatvaranja bilo kog graničnog prelaza za saobraćaj, istakao je Dačić.

– Mislio sam da će poslije jučerašnjeg razgovora sa premijerom Vučićem, Hrvatska tražiti određeno rješenje, ali ne vidim da su izvukli određene pouke iz svega toga, ocijenio je Dačić.

Dačić je naglasio da je ovo jedna vrsta trgovinskog rata prema Srbiji, jedna vrsta ekonomske agresije na Srbiju i da je jednostrano , bez ikakvog obavještenja zatvoren put za kamione iz Srbije.

Ministar spoljnih poslova je najavio da će danas obaviti razgovore s kolegama iz Rumunije, Bugarske i ostalih zemalja, koje želi da upozna o onome što se dešava.

– Mi smo svima već rekli šta je Hrvatska prekršila, ali EU sa svojim mehanizmima očigledno ne pokazuje baš preveliku efikasnost u ovom momentima, ocijenio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je podsjetio da je ovo nezabilježen slučaj od Drugog svjetskog rata i da je jedino za vrijeme ratova na prostoru bivše Јugoslavije bila zatvorena granica.

Srbija je odložila početak primjene kontramjera, što je naišlo na pozitivno reagovanje evropskih partnera, rekao je Dačić.

On je dodao da „smo svi žrtve unutrašnjih političkih prilika u Hrvatskoj“, jer se pripremaju izbori u toj zemlji i da je za sve bolje da se dođe do rješenja, da ne dolazi do daljnjeg komplikovanja ove situacije.

LjAЈIĆ: HRVATSKA PRAKTIČNO UVELA EKONOMSKE SANKCIЈE SRBIЈI

Hrvatska je blokadom graničnih prelaza praktično uvela ekonomske sankcije Srbiji i taj potez ne može da se logički dovede u vezu s migrantskom krizom, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić.

Ljajić je za beogradske „Večernje novosti“ rekao da je Hrvatska blokadom „pustila duha iz boce“ od čega će svi imati ekonomsku štetu i precizirao da je dnevni promet robe na graničnim prelazima prema Hrvatskoj i Mađarskoj oko 21 milion evra.

On je ocijenio da nema drugog objašnjenja za ovaj potez Hrvatske, nego da iza svega stoji predizborna kamanja.

– Ali, šteta koju ćemo trpeti mnogo je veća od glasova koje će neko da dobije zbog antisrpskih poteza. Oni imaju oko 200 kompanija u Srbiji, a naše se tamo mogu nabrojati na prste, zaključio je Ljajić.

Prema njegovim riječima, direktna šteta od blokade je ogromna, jer u kamionima ima i mnogo kvarljive robe koja će biti neupotrebljiva, mnoge firme će morati da plaćaju penale jer probijaju rokove i ne mogu da ostave robu, a pitanje je i kakva će biti sudbina ugovora koje su zaključili.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se