9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Četrdeset Poletovih godina

Veterani Partizana uveličali obilježavanje velikog jubileja fudbalskog kluba iz Kravice

ZVORNIK – Veterani fudbalskog kluba Partizan iz Beograda, odigrali su prijateljsku utakmicu sa veteranima Poleta iz Kravice, čime je počelo obilježavanje vrijednog jubileja ovog kluba iz najveće mjesne zajednice u opštini Bratunac.

Utakmica je odigrana na stadionu fudbalskog kluba Bratstvo iz Bratunca pošto je „Pružija“ – igralište Poleta uništeno u poslenjem ratu kada je i selo Kravica zapaljeno i uništeno.

Manifestacija obilježavanja vijrednog jubileja nastavljena je u Kravici gdje je u Osnovnoj školi „Petar Kočić“, postavljena izložba fotografija iz burne i uspješne istorije kluba. Na zabavi i druženju sa veteranima Partizana i prijateljima kluba promovisana je i knjiga „Četrdeset Poletovih godina“ u kojoj su predstavljene sve generacije kluba, navedena imena 17 poginulih fudbalera i simpatizera kluba. Dodijeljena su i priznanja najzaslužnijim institucijama koje su pomagale i pomažu rad Poleta.

Na Osnivčakoj Skupštini kluba koja je održana 26. marta 1975. godine ime klubu dao je Slobodan Nikolić tadašnji predsjednik Mjesne zajednice Kravica, a za prvog predsjednika je izabran Jovan Nikolić, koji je bio i aktivni fudbaler i koji je u dugoj istoriji kluba bio najviše na ovoj funkciji, a i sadašnji je prvi čovjek kluba.

– Ovu proslavu smo upriličili iz dva razloga. Prvi je da se podsjetimo burne i uspješne istorije kluba a drugi je da podstaknemo sve u klubu i oko njega da ukupnu organizaciju i rad u klubu podignemo na viši nivo, a najvažniji zadatak je da zajedno sa mjesnom zajednicom učinimo sve što možemo da klub vratimo u naše selo. Zahvalni smo Fudbalskom klubu „Bratstvo“ iz Bratunca koje nam je omogućilo da nakon završetka poslednjeg rata treniramo i igramo utakmice na njihovom stadionu, rekao nam je Jovan Nikolić, predsjednik kluba.

Polet se takmiči u Područnoj ligi grupa Birač, a u dugoj istoriji stigao je i do Druge lige Republike Srpske.

Ispred delegacije veterana Partizana sve „Poletovce“ je pozdravio Goran Kadenić – Kadena.

– Mi imamo dosta klubova prijatelja Partizana u ovom dijelu Republike Srpske, a jedan od njih je u Milićima. Nedavno smo bili u ovom rudarskom gradu i stupili u kontak sa ljudima iz Poleta i vrlo rado prijavatili inicijativu da gostujemo kod njih, odigramo utakmicu sa njihovim veranima i družimo se. Zbog velikih obaveza nismo mogli doći sa onim najzvučijim imenima kluba, ali mislim da je Partizan magnet za publiku u kom god satavu došao pa je tako bilo i na utakmici za veteranima Poleta. Veoma smo lijepo dočekani i zahvalni smo rukovodstvu kluba i svim igračima, rekao nam je Kadenić, koji je od 1992. godine rukovodilac veterena Partizana.

Uz dužno poštovanje svih „Poletovaca“ treba izdvojiti doprinose Jovana Nikolića, predsjednika kluba i Boška Đurića, koji je kao igrač odigrao 258 utakmica a kao trener klub je vodio na preko 500 utakmica i sada je na klupi Poleta.

Velika zasluge za rad kliba imaju i grupa ljudi iz Kravice koji žive u Beogradu i drugim mjestima i koji matrijalno podržavaju klub, naročito nakon poslednjeg rata.

Jedan od igrača koji je ostavio dubok trag u klubu je i Drago Radović – Buco.

– Ja sam počeo igrati u pionirima FK „Guber“ iz Srebrenice. U Poletu sam proveo nekoliko uspjelih sezona, a pamtim ih najviše jer smo svi bili mladi i željni dokazivanja. Kasnije sam igrao i za ekipe Drine iz Zvornika, Slobode iz Tuzle, Budućnost iz Valjeva, Sartida iz Smedereva i druge, a karijeru sam u 33 godini završio u Poletu, rekao nam je Radović.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se