13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Čaušević izbjegao plijenidbu, uplatio 5800 KM za klevetu

SARAJEVO – Nije izvršena plijeniba stvari Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje, zbog toga što je prije pola sata uplaćen iznos od 5.800 KM po tužbi za klevetu koja je presuđena prije dvije godine na banjalučkom sudu po tužbi Mehmedalije Osića, zaposlenika UIO i predsjednika Sindikata UIO BiH, javlja novinar Nezavisnih novina.

Mehmedalija Osić je novinarima rekao da mu nije do novca ali da je danas zadovoljan zato što je konačno država uradila svoj posao i dokazano je da ipak ima pravne države.

“ Ja sam od Čauševića doživljavao teške uvrijede, prijetnje, prijećeno i mojoj porodici ali su sada hvala bogu vani, a ja sam svoju pravdu zadovoljio”, istakao je on.

Čaušević se pojavio na licu mjesta gdje je prolazeći Osmiću iza leđa stavio mu dva prsta iznad glave tzv. rogove.

Sudski izvršioci najavili su plijenidbu imovinu Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je ranije uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH u akciji Pandora u junu 2014. godine, zbog sumnje za organizovani kriminal, pranje novca te carinske i poreske utaje.

Pljenidba imovine trebalo je danas da bude izvršena po tužbama Poreske uprave FBiH i Osmića, na adresi jednog od Čauševićevih stanova u ulici Mula Mustafe Bašeskije u Sarajevu.

Naime, Čaušević je tokom 2006. i 2007. godine kupio tri stana u blizini zanatskog centra Stakleni grad u Sarajevu, koje je platio oko 262.000 maraka, jedan poslovni prostor na istoj lokaciji, vrijednosti 76.000 maraka, te još dva poslovna prostora takođe u Staklenom gradu čija vrijednost nije procijenjena.

Na listi Čauševićevih nekretnina su i dva stana u ulici Ferhadija, a njihova vrijednost je oko 221.000 maraka.

Tu su još i tri parcele na Poljinama, koje su koštale 280.000 maraka.

Sve nekretnine kupio je i isplatio u samo sedam godina.

Kemala Čauševića istražni organi godinama dovode u vezu s organizovanim kriminalom. ranije uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH u akciji Pandora u junu 2014. godine, zbog sumnje za organizovani kriminal, pranje novca te carinske i poreske utaje.

Jedan od prvih ljudi koji su progovorili o sumnjivim Čauševićevim poslovima je Edin Cernica, bivši šef Carinske ispostave u Sarajevu. Upravo zbog toga je i bio smijenjen.

Cernica je sve dokumente dostavio Tužilaštvu BiH koje godinama vodi istragu o poreznim i carinskim malverzacijama, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se