5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Brisel nemoćan pred „zaštitnikom hrišćana“

BRISEL – Briselu se ne sviđa anti-imigrantska politika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji tvrdi da brani hrišćanske vrijednosti pred najezdom muslimana, ali je nemoćan da išta učini – navode analitički portali.“Gardian“ piše da je Orban „daroviti govornik koji koristi pretjerivanja i lažne uzbune kako bi postigao veliki učinak, vođen popularnim predrasudama“.

Tako Orban upozorava da dolaze desetine miliona migranata, pa će na Starom kontinentu starosjedioci završiti kao – manjina.

Orban negira da postoji izbjeglička kriza, uprkos zidu koji je izgradio da bi zaustavio imigrante.

On otvoreno poručuje da muslimani nisu dobrodošli u Mađarsku, te da on, kao hrišćanin, brani vanjsku granicu Evrope od muslimanske invazije.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk smatra da se Orban ne ponaša hiršćanski i da podstiče sukob civilizacija između Zapada i Islama.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc stalno su nekoj vrsti nesporazuma sa Orbanom, ali neslužbeno priznaju da ne mogu ništa da učine, jer on ne krši nikakve evropske zakone.

Neki mediji ocjenjuju da bi Brisel mogao da „potegne“ sankcije da bi primirio Orbana, kao su slučaju nekadašnjeg austrijskog lidera Jerga Hajdera, čija su uvjerenja bila krajnje desna, ali ni jedna evropska zemlja do sada nije predložila tako nešto.

Budimpešta i Berlin često se međusobno kritikuju zbog problema imigracije.

Orban je izbjegličku krizu nazvao „njemačkim, a ne evropskim problemom“, jer svi migranti žele da idu upravo u NJemačku.

Među političkim liderima ništa se ne cijeni kao izorni uspjeh. A tu je Orban nenadmašan – navode protali.

Orban je na vlasti od 2010. godine i neće ići na nove izbore prije 2018. Uz sve to, ima veliku većinu u parlamentu, skoro dvotrećinsku.

NJegov jedini rival u Mađarskoj jeste krajnje desni pokret „Jobik“.

u Briselu primjećuju da mnogi lideri zapadnog Balkana žele da budu kao Orban i nastoje da oponašaju mađarskog premijera, a ne da ga izoluju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se