18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Borovnice – superhrana za zdravlje

Plava boja borovnica potiče od antocijana – poznatog antioksidansa. Borovnice su bogate i pektinom koji djeluje kod snižavanja holesterola.

Sadrže u 100 g oko 84% vode, 0,74 g bjelančevina, 14,49 g ugljikohidrata, 0,33 g masti i 2,4 g dijetalnih vlakana. Borovnice su prava superhrana: pune su nutrijenata te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama.

Odličan su izvor vitamina C, pa tako jedno serviranje borovnica (150 g) osigurava 41% od preporučenih dnevnih potreba.

Svježe borovnice su tamno plave boje, a površina im je „magličasta“. Borovnice su najmanje kvarljive od sveg bobičastog voća, a u frižideru se mogu čuvati 10-14 dana. Višak borovnica možete i zamrznuti. Zamrznute borovnice ostavite da se odmrzavaju na sobnoj temperaturi nekoliko minuta prije nego što ih stavljate u jela.

Od listova borovnice se priprema čaj koji pomaže kod brojnih stanja poput proljeva, upala usne šupljine i ždrijela, te šećerne bolesti. Takođe, čaj može pospješiti rast kose ako se redovno utrljava u vlasište.

Sladoled od borovnica

Sastojci

180 g zamrznutih borovnica,

100 g indijskih oraščića,

80 ml vode,

2 kašike agavinog sirupa

Priprema

Pomiješajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim je zamrznite. Ako nemate aparat za sladoled, smjesu stavite u pliću plastičnu posudu te stavite u zamrzivač. Kada se smjesa na rubovima počne smrzavati, pjenjačom ili viljuškom je dobro promiješajte, a zatim je opet stavite u zamrzivač kako bi se stvrdnula do kraja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se