12 C
Zvornik
25. април 2024.

ALUMINA: Investicije i novi projekti za progres kompanije

ZVORNIK – U kompaniji „Alumina“ privedeni su kraju radovi na proširenju kapaciteta proizvodnje zeolita 4A. Ova investicija od 1,2 miliona konvertibilnih maraka, omogućiće godišnji kapacitet od oko 80.000 tona zeolita.

To je samo jedan u nizu projekata koji se realizuju u najvećem zvorničkom kolektivu.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Mile Matić kaže da su, u protekle dvije godine, investicije u ovoj fabrici iznosile oko 14 miliona KM, bez čega bi kompanija bila u vrlo teškom položaju.

„Idemo u pravcu ciljeva koje smo zacrtali. Krenuli smo sa restruktuiranjem i promjenom proizvodnog programa kako bi učešće metalurškog programa bilo sve manje u obimu ukupne prodaje naših proizvoda“, ističe Matić.

Mile Matić, predsjednik Upravnog odbora kompanije Alumina
Mile Matić, predsjednik Upravnog odbora kompanije Alumina

U menadžmentu „Alumine“ navode da tempo restruktuiranja proizvodnje nije zadovoljavajući, te da kompanija još nije u situaciji da može bez metalurškog programa, ali se, ističu, svakim danom pravi kompozit odnosa gdje će biti sve manje metalurškog programa, što je garant opstanka i prosperiteta fabrike.

Matić kaže da je proizvodni program kompanije prepozntaljiv za partnere „Alumine“, te da se sa njima puno razgovara o tome da se njihovi određeni proizvodni programi lociraju ovdje u fabrici i da bi to bili zajednički programi zasnovani na dobro definisanim partnerskim odnosima, koristeći prednosti primarne proizvodnje i integrisanja u postojeće proizvodne procese „Alumine“.

„Pokušavamo da sa našim poslovnim partnerima pravimo dalju finalizaciju proizvodnog programa, a u cilju daljeg snižavanja troškova i zadovoljenja potreba kupaca“, ističe Matić.

[quote bgcolor=“#eaeaea“ arrow=“yes“ align=“right“]

POSLOVANJE

Kompanija „Alumina“ nastavlja trend uspješnog poslovanje uz povećanje fizičkog obima proizvodnje i ukupnog prihoda.

„Kompanija profitabilno posluje što joj omogućuje da nešto bolje servisira obaveze prema poslovnim partnerima, te redovno isplaćuje plate zaposlenim radnicima, kao i obaveze prema državi, prije svega poreze i doprinose“, ističe Matić.

[/quote]

Kao primjer uspješne poslovne saradnje sa inostranim partnerom, Matić navodi projekat proizvodnje bijelih hidrata.

„Nama je veoma značajna proizvodnja bijelog hidrata i aktivnosti koje u tom pravcu imamo u planu da preduzmemo zajedno sa našim poslovnim partnerima. To je proizvod koji je namijenjen za poznatog kupca, ali radimo i na tome da stvorimo uslove da možemo širiti tržište“, ističe Matić.

Predsjednik Upravnog odbora kaže da menadžment kompanije ima u planu da do kraja godine na tržište plasira nove proizvode iz alumosilikatne oblasti.

„Riječ je o dva nova tipa zeolita, a nastavićemo aktivnosti i u spektru proizvodnje hidrata i glinice, odnosno daljoj finalizaciji nemetalurškog programa s ciljem daljeg progresa kompanije“, napominje Matić.

Proizvodi sa oznakom zvorničke „Alumine“, najvećim dijelom, prisutni su na tržištu zemalja Evropske unije, te za potrebe kupaca iz Turske, Rusije, a plan je da se izađe i na tržište Bliskog istoka, Afrike, pa i Sjedinjenih Američkih Država.

[quote bgcolor=“#eaeaea“ arrow=“yes“ align=“right“]

RADNICI

Kompanija „Alumina“ trenutno zapošljava više od 1.200 radnika. U protekle dvije godine ovdje je posao dobilo oko 400 novih radnika, svih profila, od kojih je sa fakultetskom diplomom više od 80 mladih kadrova.

„Snaga kompanije je u njenim ljudima“, poručuju iz menadžmenta najvećeg zvorničkog kolektiva.

[/quote]

„U ovoj godini kompanija ima 16 novih kupaca. Pokušavamo da pravimo disperziju našeg izvoznog tržišta, jer što je više kupaca, to je veća sigurnost u poslovanju“, naglašava Matić, dodajući da se „Alumina“ orijentiše prema renomiranim i lojalnim kupcima sa kojima planira da izgradi dugoročni partnerski odnos, što bi povećalo obostranu stabilnost i donijelo adekvatnu korist.

Matić kaže da se kompanija, kao veliki sistem, suočava sa puno teškoća u poslovanju, te da su problemi raznoliki i veliki i da se pokušava s njima suočiti i rješavati ih na pravilan način.

„Puno je izazova, ovo je velika fabrika, skopčana sa mnogo segmenata i momenata. Nivo ostvarenog profita nije dovoljan za sve potrebe, jer je fabrika bila prilično urušena, sa velikim obavezama iz prethodnog perioda“, kaže Matić.

U minule dvije godine "Alumina" je platila oko 11,5 miliona konvertibilnih maraka starih obaveza koje su imala preduzeća u sastavu nekadašnje grupacije "Birač". Pritom, redovno se servisiraju i kreditna zaduženja prema bankama.
U minule dvije godine „Alumina“ je platila oko 11,5 miliona konvertibilnih maraka starih obaveza koje su imala preduzeća u sastavu nekadašnje grupacije „Birač“. Pritom, redovno se servisiraju i kreditna zaduženja prema bankama.

U minule dvije godine „Alumina“ je platila oko 11,5 miliona konvertibilnih maraka starih obaveza koje su imala preduzeća u sastavu nekadašnje grupacije „Birač“. Pritom, redovno se servisiraju i kreditna zaduženja prema bankama.

„U aprilu 2013. godine, kada je ovaj menadžment preuzeo fabriku, zalihe su iznosile svega devet miliona maraka. Raspoložive količine pojedinih sirovina jedva da su bile dovoljne za jednodnevnu proizvodnju. Danas fabrika raspolaže sa više od 32 miliona KM vrijednosti sirovina, roba i proizvoda u svom sistemu“, naglašava Matić.

Prvi čovjek „Alumine“ ističe da je cilj rukovodstva da fabrika nastavi sa uspješnim poslovanjem i da pravi zahvate i projekte koji treba da učvršćuju proizvodnju i obezbijede stabilnost u relacijama kako sa poslovnim partnerima, tako i na ukupnom jačanju i bitisanju cjelokupne kompanije.

„Pravilnim poslovnim odlukama napravljen je koncept koji je siguran garant budućosti rada i profitabilnosti kompanije“, ističe Matić.

U ostvarivanju poslovnih aktivnosti i ciljeva za „Aluminu“ je veoma bitan ljudski potencijal, jer bez angažovanja svih zaposlenih nema rezultata.

„Ovoj fabrici potrebni su kadrovi svih vrsta. Potrebno je profesionalno znanje, jer ovo je izazov za mnoge i za najbolje kadrove uvijek je otvoren ovaj sistem“, zaključuje Mile Matić, predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se