15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zupcu smještaju plaćanje štete i odlazak u zatvor

SARAJEVO – Nadoknada štete nastale paljenjem zgrade Predsjedništva BiH tokom prošlogodišnjih nasilnih protesta u Sarajevu, koja je procijenjena na 340.000 maraka, mogla bi da padne na leđa odlazećeg direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca, nakon što je postala pravosnažna presuda kojom je osuđen na godinu zatvora uslovno.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je prije nekoliko dana žalbu Zupca na prvostepenu presudu, koju mu je izrekao Sud BiH, čime je ona postala pravosnažna. Zubac je osuđen na godinu zatvora uslovno zbog toga što tokom protesta nije na zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH angažovao Specijalnu jedinicu SIPA. Osuđen je, iako SIPA postupa isključivo po nalogu Tužilaštva BiH, koje toga dana nije dalo nalog za angažovanje specijalaca. To im, ipak, nije smetalo da protiv Zupca podignu optužnicu kojom su ga teretili za nepostupanje na osnovu zahtjeva Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

– Već je skovan plan da od Zupca, čim ga Savjet ministara razriješi, bude zatražena nadoknada štete koja se procjenjuje na oko 340.000 KM. Taj plan osmišljen je iz iste kuhinje koja je sve vrijeme vodila kampanju protiv Zupca, a u kojoj glavnu riječ vode visoki funkcioneri SDA i pravosudnih institucija na nivou BiH – rekao je „Glasu Srpske“ sagovornik blizak Tužilaštvu BiH.

Zubac je jedini policijski funkcioner koji je odgovarao zbog događaja tokom protesta kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, iako su za bezbjednost objekta direktno bili zaduženi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Federalna uprava policije. Nije procesuiran niko ni od učesnika protesta, pa čak ni osumnjičeni za podmetanje požara, koji su identifikovani i uhapšeni ubrzo poslije protesta, ali su još brže pušteni na slobodu.

Sagovornik „Glasa Srpske“ ističe da je dio plana kojim bi slučaj paljenja zgrade Predsjedništva BiH bio zatvoren svaljivanje potpune odgovornosti na Zupca i da on bude ekspresno poslat iza rešetaka, s obzirom na to da je osuđen na uslovnu kaznu.

– Tužilaštvo BiH radi na čak sedam krivičnih prijava protiv Zupca. Nekoliko tužilaca je angažovano u tim predmetima. Cilj je da barem u jednom bude kako-tako dokazano da je Zubac počinio krivično djelo da bi uslovna kazna od godinu zatvora automatski bila opozvana i on završio u zatvoru – kaže naš izvor.

Ističe da je tu mogućnost najavio i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je nekoliko puta javno tvrdio da je Zubac odgovoran i za neangažovanje Specijalne jedinice SIPA u Potočarima 11. jula prilikom napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića. Zanimljivo je da je i tada nosilac obezbjeđenja bila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Tužilaštvo BiH će sigurno podići optužnicu protiv Zupca zbog neizvršavanja presude Suda BiH, kojom je smijenjeni načelnik Regionalne kancelarije SIPA u Sarajevu Rašid Palić vraćen na posao.

– Riječ je o predmetu u vezi sa nezakonitostima prilikom suspenzije policijskog službenika Palića. Uskoro očekujemo podizanje optužnice, a osumnjičeni je Zubac – rekao je u junu portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Naš sagovornik kaže da je u sklopu plana eliminacije Zupca sa čela SIPA protiv njega ekspresno pokrenut i završen krivični postupak.

– Brza presuda Zupcu nije iznenađenje, jer tri najvažnije funkcije u pravosuđu na nivou BiH drže Bošnjaci. To su glavni tužilac, predsjednik Suda BiH i glavni disciplinski tužilac. Zubac se nadao pravičnoj sudskoj odluci, ali ona nije mogla da bude takva, s obzirom na to ko je sve želio da ga skine s funkcije direktora SIPA – kaže naš izvor i navodi da mu ne preostaje ništa drugo nego da se žali Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer zbog istog odnosa snaga nema nikakve šanse da istjera pravdu ni u Ustavnom sudu BiH.

Zupčev branilac Dragiša Jokić kaže da oni koji su povrijedili pravo na pravično suđenje mogu da isto učine ako žele da nastave da mu se svete.

– Pravno je nemoguće da mu namjeste naknadno plaćanje tolike štete, jer je u presudi navedeno da se ne zna kolika je šteta nastala prije nego što je on trebalo da djeluje, a kolika kasnije. Sud je samo rekao da je šteta veća od 10.000 KM. Ali, vidjećemo šta će se dalje dešavati – kaže Jokić.

Dodao je da zna da Tužilaštvo BiH protiv Zupca vodi još nekoliko predmeta.

– Ne bi me iznenadilo da mu iz iste kuhinje bude pokušano montiranje odgovornosti s ciljem osude na zatvorsku kaznu. Podnijećemo apelaciju Ustavnom sudu BiH, a najvjerovatnije ćemo se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava zbog utvrđene povrede prava na presumpciju nevinosti izjavama javnih zvaničnika – kaže Jokić.

On je ranije rekao da su pravo na pravično suđenje Zupcu povrijedili član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, a da je Mektićev zadatak bio je da vrši pritisak da sudska odluka bude takva kakva je bila.

U Tužilaštvu BiH juče nismo dobili odgovore u vezi sa predmetima koje vode protiv Zupca, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se