9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Žalosno je što Hrvatska slavi najveći egzodus

ZVORNIK – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je žalosno što Hrvatska slavi najveći egzodus na prostoru Evrope kada je protjerala više od 250.000 Srba.

„To je najveći egzodus koji se desio poslije Drugog svjetskog rata“, rekao je general Savčić u Zvorniku, kada je u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika uručio odlikovanja porodicama 35 poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa zvorničke regije.

On je naglasio da je, nažalost, kao i u mnogim drugim pitanjima, i kod Međunarodnog suda za ratne zločine pristutna selektivna pravda, gdje se sudi našim vojnim, policijskim i državnim rukovodiocima za navodno nasilan progon nesrpskog stanovništva.

„Sve to vide kada treba optužiti Srbe, ali ne vide šta se dešavalo i dešava u neposrednom komšiluku u Hrvatskoj, te na Kosovu, gdje Srbi žive na tim prostorima“, rekao je Savčić.

Savčić je podsjetio da je srpski narod u svojoj istoriji vrlo često bio prinuđen da vodi ratove za svoju slobodu, za opstanak na svojim vjekovnim ognjištima, a to se dogodilo i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Bili smo prinuđeni da na oltar Republike Srpske damo na desetine hiljada boraca koji su u duhu savremenih Obilića položili svoje živote da bi danas imali, prvi put u istoriji, svoju državu zapadno od Drine“, rekao je general Savčić.

Podsjetivši da nema veće žrtve od života koji se prinosi na oltar domovine, Savčić je naglasio da svi oni koji obavljaju odgovorne dužnosti na nivou lokalnih zajednica i države moraju biti neprekidno u stanju brige za porodice poginulih boraca.

„Znam da nije uvijek briga zadovoljavajuća i da porodice poginulih boraca imaju primjedbe na brigu države o njima, ali najveći napredak je urađen na pitanju stambenog zbrinjavanja – što je uglavnom privedeno kraju“, rekao je Savčić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je najavila novi program stambenog zbrinjavanja za sve porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije za one koji su iz raznoraznih razloga bili izostavljeni ili su sami na neki način doprinijeli da ne budu obuhvaćeni dosadašnjim programom stambenog zbrinjavanja.

„Boračka organizacija će se zalagati da se ovaj novi program proširi i na demobilisane borce koji su u stanju socijalne potrebe i demobilisane borce koji nemju zaposlenje, jer i o tim kategorijama moramo voditi računa“, rekao je general Savčić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se