-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Uskoro knjiga „Istorija Republike Srpske“

Kapitalna knjiga „Istorija Republike Srpske“, koja predstavlja prvu sveobuhvatnu sintezu istorije Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima, trebalo bi krajem avgusta ili početkom septembra da izađe iz štampe.

BEOGRAD – Autori knjige „Istorija Republike Srpske“ su dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović i istoričar Čedomir Antić, koji ističe da je smisao pisanja ovog djela, prije svega, ideja trijumfa naučne istine i da su autori jasno dali odgovor da je Srpska nastala kao demokratsko pravo jednog naroda.

Antić u intervjuu Srni naglašava da je potrebno da srpski narod ima i svoju entitetsku istoriju, posebnu istoriju Republike Srpske i njene prošlosti.

„Ako su Slovenija, Hrvatska, Makedonija imale pravo da se otcepe, onda su imali i Srbi iz BiH. U krajnjoj liniji, Republika Srpska je međunarodno priznata Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ona nije međunarodno priznata nezavisna država, ali jeste priznata kao entitet i njen status je međunarodno priznat i garantovan“, naglasio je Antić.

Antić je rekao da je u knjizi obrađena istorija Srpske, i to ne samo od njenog osnivanja 1992. godine i međunarodnog priznanja 1995. godine, već i istorija srpskog naroda na ovom prostoru od doseljavanja Srba, a postoji i jedno poglavlje koje se bavi i periodom prije dolaska Srba na te prostore.

On je naveo da se knjiga završava obrađivanjem tema poput terorističkog napada u Zvorniku, obilježavanja 20 godina od zločina u Srebrenici, kao i najave referenduma za samostalnu Srpsku 2018. godine.

Antić je rekao da knjigom „Istorija Republike Srpske“ autori ne žele da odvoje srpski narod iz Republike Srpske od srpske nacije jer je ona, kao i njena istorija jedna i nedjeljiva, ali da žele da istaknu da postoji jedna posebna istorija koja je dio srpske istorije.

„To je istorija nastala u posebnim uslovima srpskog naroda u Republici Srpskoj i njenog razvoja, kao i izazova upućenih, pre svega revizijom istorije, njenim novim tumačenjima i upotrebom u političe svrhe. Ta prošlost je jedinstvena za sve Srbe, ali ima određene posebnosti za srpski narod u BiH“, istakao je Antić.

Antić je rekao da je posebno važno što su autori donijeli određeni broj novih podataka i odgovorili na neka važna pitanja – od identiteta srednjovjekovnog stanovništva Bosne, preko tumačenja složenih etničkih procesa koji su doveli do njenog odvajanja.

Prema njegovim riječima, iznesena su i vrlo važna tumačenja kako je došlo do sukoba unutar društva na prostoru prvo osmanskog pašaluka, a potom austrougarske pokrajine, koji su doveli do sukoba nacija, do genocida 1941-1945, te do teških zločina u prethodnom ratu.

„Mislim da smo pružili odgovore na mnoga pitanja koja su zloupotrebljena u prethodnom periodu – od tumačenja raspada države, određenih prava, pa do ratnih žrtava“, kaže Antić.

On je naveo da knjiga sadrži jedno posebno poglavlje, u vezi sa „antisrbizmom“, koje se odnosi na kampanju, prije svega, filmsku. Antić kaže da postoji poglavlje o upotrebi filma u negativnoj kampanji u SAD i nekim evropskim zemljama protiv Republike Srpske i srpskog naroda.

„Mislim da ćemo, kada budemo predstavljali ovu knjigu, izdvojiti tih tridesetak vrlo važnih pitanja, aktuelnih i danas i za koja verujemo da im nisu pruženi ovako utemeljeni odgovori, kakvi su pruženi u ovoj knjizi“, rekao je Antić.

Riječ je, ističe Antić, o jednoj kompleksnoj istoriji tla od preistorije, preko antičkih vremena, do doseljavanja Srba, stvaranja prve srpske države u njenom okviru na prostoru najranije Bosne, preko stvaranja srednjovjekovne bosanske banovine, potom kraljevine, a zatim osmanskog ropstva, nacionalnih pokreta, preporoda, ustanka.

Knjigom su obuhvaćeni periodi velike istočne krize, austrougarske okupacije, Prvog svjetskog rata, ujedinjenja srpskog naroda u okviru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, potom Drugog svjetskog rata, kao i genocida koji je izvršen nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od hrvatskih i muslimanskih fašista.

Antić navodi da su obrađeni i periodi revolucije, rata za slobodu, potom stvaranja Socijalističke Republike BiH, njenog razvoja, statusa srpskog naroda u njenom okviru i konačno demokratizacije i prvih stranačkih izbora u SR BiH.

„Reč je i o periodu građanskog rata u BiH, odnosno odbrambeno-otadžbinskog rata – kako ga zovu u Republici Srpskoj, kome su posvećene čak tri celine u knjizi, do poslednjeg poglavlja koje se bavi 20-godišnjim periodom posle Dejtonskog sporazuma i uspostave moderne i međunarodno priznate Republike Srpske kao entiteta u BiH“, rekao je Antić.

Govoreći o istorijskoj Bosni, Antić navodi da se, na osnovu izvora, može reći da se Bosna /BiH je konstrukt iz 19. vijeka/ prvi put pominje u istoriji u okvirima rane srpske države, iz koje je počela postepeno da se izdvaja.

„Izvesno je da bi, da nije bilo osmanskog osvajanja, postepeno bile stvorene dve države, ali jako srodne i jako vezane jedna za drugu jer je postojalo uverenje o etničkoj srodnosti pre islamizacije dela stanovništva Bosne“, rekao je Antić.

Prvo izdanje knjige od oko 400 stranica biće luksuzno štampano u velikom formatu, a ima vrlo ugledne recenzente iz Srpske i Srbije, kao i 11 saradnika.

Knjiga ima 190 fotografija, reprodukcija, ilustracija, karata, od čega 44 originalnih karata koje se većinom odnose na period druge polovine 20. vijeka, posebno na rat i poslijeratni period.

Neke od fotografija i ilustracija prvi put su objavljene u ovoj knjizi, koja će biti štampana na masnom papiru. „Nadamo se da će za nekoliko meseci `osvanuti` i englesko i popularno izdanje. Želimo da knjiga dođe do velikog broja građana“, istakao je Antić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se