9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

U okviru projekata Zavoda za zapošljavanje posao za 126 lica u Zvorniku

ZVORNIK – U okviru tri programa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u zvorničkoj opštini odobrena su sredstva u iznosu 417.000 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje 126 lica.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je za prvih šest da nezaposlenost u Republici Srpskoj opada, te da je za 5,2 odsto više zaposleno lica nego u prošloj godini.

– Vaša regija ima, da tako kažem, dobru atmosferu što se tiče biznisa, a što pokazuje i broj zaposlenih. Mogu pohvaliti da je opština Zvornik, da je što se tiče realizacije naših projekata, jedna od najboljih u Republici Srpskoj – rekao je Čolaković.

Prema njegovim riječima, po projektu zapošljavanja u ovoj godini od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, shodno Akcionom planu zapošljavanja Vlade Republike Srspke, odobrena su sredstva u iznosu 4.070.000 KM za zapošljavanje 1.585 nezaposlenih lica.

Čolaković je napomenuo da se Projekat podrške zapošljavanju u privredi finansira sredstvima Zavoda, a druga dva projekta sredstvima Vlade Republike Srpske.

Goran Petrović, šef Biroa za zapošljavanje Zvornik, rekao je da se na evidenciji ovog Biroa nalazi 5.120 lica koja traže posao i 3.650 lica koja su na evidenciji po drugom osnovu.

– Zahvaljujući aktivnim mjerama Zavoda za zapošljavanje broj zaposlenih se poveća, pa je tako u juli preko Biroa posao našlo 82 lica, istakao je Petrović.

U okviru Projekta Zajedno do posla sredstva su odobrena za sufinansiranje samozapošljavanja 21 lica i zapošljavanje još 10 lica kod 5 poslodavaca. U okviru projekta podrške zapošljavanju u privredi sredstva su odobrena za sufinansiranje samozapošljavanja za 14 lica i sufinansiranje zaposlenja za 47 lica kod 32 poslodavca. U okviru Projekta podrške zapošljavanju lica iznad 45 godina starosti, odobrena su sredstva za samozapošljavanje 3 lica, te za zaposlenje još 31 lica kod 13 poslodavaca.

Petrović je najavio da će Biro za zapošljavanje u narednom periodu, pored aktivnih mjera, raditi i u sferi upisne politike tako da se sistem školovanja u zvorničkoj opštini prilagodi privredi opštine.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da Zvornik danas ima 775 preduzeničkih radnji, te da taj sektor zapošljava oko 1.500 radnika, što je oko 17 procenata od ukupnog broja zaposlenih u našoj opštini.

– U ovoj godini otvoreno je 30 više radnji nego što je odjavljeno. I u prošloj godini smo imali pozitivan trend i to je podatak koji ohrabruje i govori da se ljudi svakodnevno bore za zaposlenje i samozapošljavanje – ocijenio je Stevanović.

Nakon konferencije potpisivano je 37 ugovora sa poslodavcima i fizičkim licima koji su već izvršili zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje, a ostali će biti potpisani kada uvedu radnike u posao, odnosno samozapošljavanje, za šta je zakonski rok 60 dana od dana odobravanja sredstava.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se