18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Švedski i finski poreski obveznici finansiraju teroriste ISIL-a

Nakon što je ugledni finski list Suomen Kuvalehti sa izdavačkom tradicijom više od vijeka objavio prilog o tome da finski građani, a uz to i teroristi ISIL-a dobijaju i socijalnu pomoć, počela je oštra društvena diskusija. O sličnom bizarnom trendu pisali su nešto ranije i švedski mediji.

Naime, isplata socijalne pomoći prema odredbama zakona ne može biti odmah obustavljena, a to znači da finski poreski obveznici finansiraju teroriste čitavu godinu nakon što se ustanovi čime se ovi zapravo bave. Tim povodom, finski političar Pasi Maentrata, predstavnik konzervativne partije Istinski Finci predlaže ugradnju čipova onima koji putuju preko granice svoje zemlje, kako bi mogli biti praćeni. Tako bi se odmah moglo utvrditi da li bi trebalo prestati sa isplatom pomoći ili ne.

„Zakon bi trebalo promijeniti. Kako bi bilo koja pomoć pojedincu bila isplaćena, morali bi se prvo dostaviti detaljni dokazi o mjestu boravka pomoću ličnog koda, koji bi se mogao satelitski pratiti. Možda čak i svima koji odlaze preko granice ugraditi čip…

U junu su švedski mediji pisali o sličnom bizarnom trendu. Naime, kako bi podržali ISIL, teroristi iz Švedske najčešće uzimaju kredit i idu u Siriju. Broj ovakvih kredita je porastao, saopštila je švedska Služba državne bezbjednosti. To može da bude kredit u vidu neosiguranog duga, kredit preko SMS-a ili lizing automobila (u ovom slučaju on se isporučuje vojnicima ISIL-a).

„Ukoliko budete doneli novac, automobil i, eventualno, grupu boraca, dobićete visoku funkciju. Ako nemate ništa, u najboljem slučaju se spremite da vozite Hitnu pomoć“, izjavio je tada Martin Frimanson iz Službe državne bezbjednosti.

Prema procjenama Službe, od 300 do 400 švedskih državljana se nalazi na teritoriji ISIL-a u Siriji, javlja Sputnik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se