15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Strah od regionalne nestabilnosti

BEČ/BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne strahuje od teških ekonomskih reformi u Srbiji, ali da ima veliki strah od regionalne nestabilnosti.“Varnica može čitav region zapaliti“, upozorio je Vučić, navodeći da mu najveću brigu zadaje situacija u BiH.

Kada je riječ o današnjem Samitu o Zapadnom Balkanu u Beču, Vučić je naveo da je neophodna politička podrška Njemačke, Austrije i EU da bi se obezbijedila regionalna stabilnost, koju mogu podstaći infrastrukturni projekti, o čemu će upravo biti riječi u Beču.

On je za bečki dnevnik „Prese“ rekao da je Srbiji potrebna veća podrška EU za Zapadni Balkan za savladavanje izbjegličke krize, te izrazio spremnost da sa Njemačkom i Austrijom vodi razgovore o smještaju izbjeglica.

Vučić je ukazao da je Srbija veoma razočarana što je Mađarska uspostavila zid na granici s Srbijom, jer to podsjeća na prošla tamna vremena, a zid je doveo do toga da izbjeglice već danas ostaju dva do tri dana duže u Srbiji.

On je rekao da ne može da prepozna nikakvu logiku u nedavnoj odluci Skoplja da na dva dana zatvori svoje granice. Makedonija, navodi Vučić, izbjeglice pušta ka Srbiji i ne brine o njima.

Vučić je rekao da ne očekuje puno od Makedonije i da je neophodna međusobna bolja koordinacija, ali je dodao da se Skoplje sa pravom žali kada tvrdi da je ostavljeno na cjedilu.

„Moramo izbegličkoj krizi prići uzrocima u Siriji, Iraku i oko njih. Samo čekati da se nešto dogodi nije dovoljno. Moramo delovati, neophodno je sveobuhvatno rešenje EU i svih evropskih država“, poručio je Vučić.

U vezi sa njegovom inicijativom za pomirenje u regionu uspostavljanjem zajedničkog dana sjećanja na žrtve, Vučić je rekao da nije razočaran što je prijedlog odbijen u Hrvatskoj, BiH i od /samoproglašnog/ Kosova, te da nije previše očekivao, i da je govorio o žrtvama, a ne krivcima, jer je bilo nedužnih žrtava na svim stranama.

On je naglasio da je Srbija jedina zemlja koja je spremna da razgovara o ulozi zločinaca, zbog čega je i bio na komemoraciji u Srebrenici.

Na konstataciju da je u jednom trenutku u svojoj karijeri promijenio pravac, Vučić je napomenuo da se nije radilo o „trenutku, već da je to bio proces“.

„Normalno je menjati se kada se stari. Ako ljudi primete da je neko iskren onda to priznaju“, naglasio je Vučić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se