15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Šoprad: Srpska ima pravo na referendum o pravosuđu BiH

Političke odluke od posebnog značaja, poput pravosuđa, treba da budu dostupne građanima pomoću referenduma. Narod Republike Srpske ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini i taj narod ima veliku ulogu kao narod koji je kroz istoriju branio stvarne evropske vrijednosti, ističe poslanik u Evropskom parlamentu Emerik Šoprad.

Šoprad je ocijenio da su trenutna politička ofanziva na Republiku Srpsku i pokušaj da se spriječi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH samo još jedan dokaz neodgovornosti međunarodne zajednice koja pokušava da uskrati prava građanima radi još jednog ponižavanja Srpske, kao što je to bila rezolucija o Srebrenici u UN.

– Smatram da narod Srpske ima pravo da odlučuje o svojoj sudbini i dodajem da taj narod ima veliku ulogu kao narod koji je kroz istoriju branio stvarne evropske vrijednosti – istakao je Šoprad u intervjuu za Srnu.

On je ocijenio da političke odluke od posebnog značaja, poput pravosuđa, treba da budu dostupne građanima pomoću referenduma, koji je pravo građana Srpske, a osim toga, prema kriterijumima Savjeta Evrope, ne krši Ustav BiH.

– Prema mom mišljenju, krajnje je zabrinjavajuće da je Tužilaštvo BiH odbilo da istraži dokumenta o zločinima protiv civila i vojnika koje su počinili mudžahedini, koja inkriminišu brojne zvaničnike Armije BiH i SDA. U državi gdje postoji vladavina prava, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo ne bi bio prinuđen da traži pomoć od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca zbog ogromnog političkog pritiska na pravosudne institucije. Osim toga, on sam i svjedoci bi trebalo da budu zaštićeni – istakao je Šoprad.

Napomenuo je da analize Instituta za strateške studije i američkog Ratnog koledža potvrđuju da angažovanje radikalnih islamista u BiH ima specifičnu dimenziju budući da je u bliskoj vezi sa nekim od vodećih ljudi u zemlji.

– Neprocesuiranje zločina koje je izvršio odred El mudžahid nad Srbima, ali i Hrvatima, zaustavljanje procesuiranja Nasera Orića zbog događaja na području Srebrenice, gdje je 39 srpskih sela devastirano, samo su zabrinjavajući pokazatelji diskriminacije u kojoj je referendum kao ovaj prihvatljiv, pa čak i potreban – naglasio je Šoprad.

Govoreći o činjenici da Ustavom BiH nisu predviđeni Sud i Tužilaštvo BiH, već su ove institucije nametnute odlukama visokog predstavnika, Šoprad je napomenuo da visoki predstavnik, kao neizabrani politički autoritet, ne može da donosi izvršne odluke.

– Figura visokog predstavnika je stvorena da posreduje između tri strane, nije zakonodavac i to ne može ni biti – kategoričan je Šoprad, poslanik francuskog Nacionalnog fronta u Evropskom parlamentu.

Komentarišući burna reagovanja zapadnih zvaničnika i pojedinih predstavnika EU na najavu održavanja referenduma, koji je jedan od najvažnijih demokratskih oblika izražavanja građana u cijelom svijetu, Šoprad je rekao da SAD i njihovi saveznici po svaku cijenu žele smanjiti prisustvo i uticaj Rusije u svim sferama, te da u ovom slučaju jaka Srpska podrazumijeva veće rusko prisustvo na Balkanu i zbog toga je sva ta pažnja usmjerena ka referendumu.

Prema njegovim riječima, BiH je zapadni protektorat koji žele zbog istih razloga centralizovati, iako je takva centralizacija sasvim suprotna ključnim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Često smo svjedoci kako evroatlantisti krše međunarodno pravo, konvencije i koriste rezolucije UN radi političke instrumentalizacije, svjedoci smo jedne Evrope koja nije ništa drugo do marioneta SAD i koja saučestvuje u ovom „hladnom ratu“ protiv Rusije, koji njoj samoj donosi ogromnu štetu – naglasio je Šoprad.

On je napomenuo da je prostor BiH od Dejtona do danas predmet obmana zapadnih sila, te da sve sprovedene reforme dovode do centralizacije BiH, pa je tako Republika Srpska ostala bez obavještajne službe, carine, bez fiskalne samostalnosti, pa čak i bez njenog glavnog stuba – vojske.

– Međutim, nova grupa u Evropskom parlamentu kojoj pripadam – Evropa nacija i sloboda /ENL/ zalaže se za nacionalne i ekonomske interese pojedinih država i njihovo pravo na suverenitet, za pravu demokratiju protiv imperijalističke i intervencionističke politike koju vode evroatlantisti – istakao je Šoprad, ocijenivši da Srbima upravo podrška Rusije pruža šansu da igraju izuzetno bitnu ulogu kao posrednik između „nove Evrope nacija i Rusije“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se