4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Šoder: Srbija dnevno registruje 1.200 migranata

BEOGRAD – Šef UNHCR-a u Srbiji Hans Šoder ocijenio je da je politika Srbije u ophođenju sa migrantima pozitivna i da država, humanim pristupom, daje malo prostora krijumčarima ljudi.

Šoder je za bečki „Standard“ rekao da Srbija tražioce azila ne hapsi, a da, uz pomoć nevladinih organizacija i UNHCR-a svakog dana registruje do 1.200 migranata.

„Kada država ima humanitarni pristup kao Srbija, onda ima i manje prostora za krijumčare, jer tada niko ne mora da strahuje od vlasti“, objasnio je Šoder, prenose beogradski mediji.

Prema njegovim riječima, najava da se na granici Mađarske i Srbije gradi ograda dovela je do toga da izbjeglice pokušavaju još brže da dođu do zapadne ili sjeverne Evrope.

„Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska nisu konačne destinacije izbjeglica. Većina migranata nema namjeru da ostane, jer imaju porodicu ili prijatelje u zapadnoj ili sjevernoj Evropi, koji ih čekaju“, rekao je Šoder.

Bečki list prenosi da stotine Sirijaca sjedi na zemlji u parku, preko puta autobuske stanice u Beogradu, a djeca spavaju na kartonu ispod klupa.

U tekstu se navodi da oni ne žele da kažu kako se zovu, niti da se slikaju ili registruju jer strahuju da tada nikada neće doći do bezbjednog mjesta, već žele da, što je moguće brže, preko mađarske granice stignu u NJemačku.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se