9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

„Rok simfonija“ i „Šmizle“ obilježili drugi dan „Zvorničkog ljeta“ (foto)

ZVORNIK – Na gradskoj plaži u Zvorniku u okviru druge večeri „Zvorničkog ljeta 2015“ sinoć su Zvorničani uživali u banjalučkoj „Rok simfoniji“, muzičkom projektu koji je spoj modernog i klasičnog, odnosno „tvrđeg“ zvuka i klasične muzike. Na bini u prelijepom ambijentu pored rijeke Drine bilo je preko 40 izvođača, bubnjara, gitarista, klavijaturista, violinista, violista, violončelista, kontrabasista, izvođača na duvačkim instrumentima, vokalnih solista koji su izvodili pjesme rok-en-rol klasika koji su obilježili 20. vijek, kao i neke pjesme novijeg datuma.

Okosnicu „Rok simfonije“ čine članovi banjalučkog rok benda „Tupas mene“. Muzičari koji učestvuju u projektu su članovi ovog rok sastava, studenti Muzičke akademije umjetnosti Republike Srpske, profesori i učenici Srednje muzičke škole „Vlado Milošević“ te vokalni izvođači iz grupa „Tupas Mene“, „Bandaneon Square“, „Acoben Electric“, „Lady D“, „Vanja the Frog“ i „Brutal Protest“.

Dragan Moconja, gitarista i začetnik Rok simfonije, kaže da Rok simfoniju više ne može zvati projektom, nego da su oni koji su u toj priči zapravo jedna velika porodica koju čini oko 50 članova.

– Počeli smo sa radom prošle godine i rad zasnovali na entuzijazmu, a ispalo je nešto za šta je jako puno ljudi i u regionu zainteresovano. Ideja je nastala kao moj dječački san, kada sam gledao jedan snimak „Aerosmita“ pomislio sam kako bi ovo bilo super, a moja supruga koja svira u „Rok simfoniji“ violu rekla je zašto bi to bio san, ajde da probamo i tako je sve krenulo. Moram reći da spojiti klasičnu muziku i nas koji sviramo tvrđi zvuk uopšte nije lako, potrebno je puno rada i svaka proba je bukvalno kao neka mini svirka – ispričao je Moconja.

Veliki broj Zvorničana sinoć je bio na gradskoj plaži i uz đuskanje i pjevanje uživali u „Rok simfoniji“.

Prije večernjeg koncerta Pozorište mladih Zvornik u prepunoj sali Doma omladine izvelo je predstavu „Šmizle“ koju je po tekstu Miroljuba Nedovića Rikija režirao Đorđe Deurić.

On je podsjetio da je ovo treće izvođenje „Šmizli“ čija je premijera bila 25. juna, a koju su samostalno pripremile polaznice škole glume, šest srednjoškolki – Slavica Vidaković, Nikolina Dragutinović, Jovana Stošić, Aleksandra Savić, Isidora Jerkić i Marija Nikolić.

Kroz predstavu se prepliću sudbine različitih djevojaka i žena koje pokušavaju da nađu svoje mjesto pod suncem, a jedna od njenih poruka je da se na svaki način mora spriječiti nasilje nad ženama.

„Zvorničko ljeto“ nastavlja se danas susretom opština Mali Zvornik i Zvornik na mostu Kralja Alaksandra Prvog Karađorđevića u 10:00 sati, utakmicom veterana fudbalskih klubova ova dva grada u 19:00 sati u Sportskoj hali, večernjim koncertom Dejana Matića i Bioskopom na otvorenom u dvorištu osnovne škole „Sveti Sava“ gdje će u 23:00 sata biti prikazan film „Mama“ Ksaviera Dolana.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se