23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Rane iz Oluje ne zarastaju ni poslije dvije decenije

BANJALUKA, BEOGRAD – Srbi iz Hrvatske sa tugom i bolom se sjećaju 4. avgusta 1995. godine i početka akcije „Oluja“, u kojoj su pobijene hiljade njihovih sunarodnika i gotovo svi protjerani, a danas ih jednako boli nepravda koju proživljavaju već godinama.

– Vuče me nostalgija i često obilazim ognjište, ali tamo za Srbe nema života. Srbi koji su se vratili teško žive. Na svakom koraku nastoje da im zagorčaju život, da bi se što manje ljudi vratilo na svoja ognjišta – priča Mile Ljubičić, koji je protjeran iz požeškog sela Kukunjevac.

Surovu sudbinu potkraj rata podijelio je sa hiljadama Srba iz Zapadne Slavonije.

– Rijetko ko se u našem zavičaju i danas usuđuje da kaže da je Srbin. Prošlo je 20 godina, ali situacija ništa nije bolja. Srbi u Hrvatskoj teško ostvaruju svoja prava i još žive u strahu – kaže Ljubičić i dodaje da je nevjerovatno da ubistva i progon Srba nisu tretirani kao zločin i da niko za to nije odgovarao.

Miroslav Dodoš izbjegao je iz Siska, a njegovi roditelji su istog dana protjerani iz Dvora na Uni.

– I danas kad se sjetim tih trenutaka obuzme me tuga. Nad Srbima je počinjen zločin, ali očigledno je da pravde nema. Nama i našem narodu ostaje da ponavljamo da se dogodio zločin. Mora se jače čuti glas Srba koji su protjerani sa svojih ognjišta – kaže Dodoš.

Kao i većina prognanih Srba suočio se sa mnoštvom problema, a posebno kada je riječ o imovini.

– Uprkos svemu neću klonuti duhom. Oteto je prokleto – kazao je Dodoš koji se skućio u Novom Gradu.

U akciji vojnih i policijskih snaga Hrvatske „Oluja“ poginulo je i nestalo oko 2.000, a iz Republike Srpske Krajine je protjerano oko 250.000 Srba.

Vlada RS je na jučerašnjoj sjednici proglasila 5. avgust danom žalosti u Srpskoj kao Dan sjećanja na prognane i stradale Srbe, a istu odluku donijeće i Vlada Srbije. RS i Srbija će prvi put zajednički obilježiti 5. avgust, kao dan sjećanja na stradanje i progon Srba. Obilježavanje će početi večeras u 20 časova na mostu kod Sremske Rače, kada će predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić u rijeku spustiti vijence u znak sjećanja na stradale Srbe. Očekuje se prisustvo i drugih zvaničnika Srpske i Srbije i predstavnici udruženja izbjeglica iz Hrvatske koji godinama upozoravaju da je akcija „Oluja“ bila operacija etničkog čišćenja i masovnih zločina nad Srbima.

Zvaničnici su juče poručili da se dani stradanja Srba ne smiju zaboraviti i da se mora svima jasno i glasno reći da su prava Srba u Hrvatskoj i onih koji još traže pravo na svoju imovinu skoro ravna nuli, piše Glas Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba najbolja prilika da se izrazi počast svim žrtvama i ponovo podsjeti na počinjene zločine.

– Za srpski narod ovo je teško i bolno sjećanje na najdublju tragediju, najmasovnije etničko čišćenje i progon sa njihovih ognjišta u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata – kazao je Čubrilović.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac predstavio je „Bilten 1995 – 2015“ u kojem je prvi put objavljen integralni spisak 7.210 poginulih i nestalih Srba na području Hrvatske i Republike Srpske Krajine od 1990. do 1998. godine.

– Međunarodna zajednica, uključujući NATO i EU, koje su Hrvatsku primili u članstvo, ćuti kao što je ćutala i prije 20 godina – istakli su u „Veritasu“.

Predstavnici udruženja protjeranih Srba iz Hrvatske sa sjedištem u RS istakli su da su Srbi iz Krajine i Hrvatske i danas jedini apatridi u srcu Evrope, bez prava na imovinu, rad, penzije i ostalih prava u Hrvatskoj. Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan rekao je da je 20 godina nakon „Oluje“ srpski narod potpuno rasturen i raseljen. Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća istakao je da su Srbi u Hrvatskoj u teškoj situaciji, jer im nisu priznata osnovna prava.

Prevoz

Lokalne vlasti u Banjaluci, Prijedoru i Kozarskoj Dubici obezbijedile su besplatan prevoz građana za Sremsku Raču. Iz Banjaluke će sa stare autobuske stanice u 12 časova put granice sa Srbijom krenuti dva autobusa.

Program obilježavanja godišnjice zločina

4. avgust

* Spuštanje vijenaca u Savu sa mosta kod Sremske Rače

* Parastos koji će služiti patrijarh srpski Irinej

5. avgust

* U 11 časova biće služen parastos u svim hramovima u Srpskoj i Srbiji

* U 12 časova oglasiće se zvona sa svih hramova i zvoniće tri minuta

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se