4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Proslavljena Sveta Petka Trnova, krsna slava opštine Zvornik

ZVORNIK – Večernjom službom u zvorničkoj crkvi, svečanom litijom kroz grad, lomljenjem kolača i Svečanom akademijom sinoć je proslavljena krsna slava opštine Zvornik Sveta Petka Trnova.

Nakon službe u crkvi Rođenja svetog Jovana Krstitelja i svečane litije kroz grad, na platou Kasina slavski kolač slomili su načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović i protojerej stavrofor Vidoje Lukić.

Načelnik je u obraćanju poželio da još dugo slavimo u svakom dobru i blagostanju, da podižemo ljestvicu koja označava standard življenja u našem okruženju, da se zajedno borimo da oni koje ovdje ostanu imaju čime da se bave i imaju čime da podižu svoju djecu.

– Današnji dan kada tradicionalno obilježavamo slavu našeg grada i naše opštine je poseban. Svi ćemo ga pamtiti po tome što su se po prvi put u ovakvom jednom događaju oglasila i zvona sa Sabornog hrama. Srećan sam i ispunjen zbog toga na jedan poseben način, jer već sedam godina ga gradimo za budućnost. Veliki je ovo dan između ostalog i po tome. Slavu treba da slavimo, treba da se svake godine na sve svete dane sjetimo svih onih koje volimo, koji su nam važni, sjetimo se naših predaka i naše djece, poželimo ovim mlađima da rade više na sebi, da se uče ljubavi i poštovanju, da se uče raznim vještinama koje će im itekako biti potrebne, od škole do raznoraznih znanja koja se mogu naučiti, a u našem gradu ima puno sadržaja gdje ih možemo usmjeravati.

Neka ova slava i ova godina budu posvećene našim mlađima i onim najmlađima uz želju da ih podižemo u dobru, da svaki dan rade na sebi, da ne propuste ni jedan dan, a da nešto novo ne nauče kako bi što bolje trasirali svoje puteve. Oni koji odu širom Republike Srpske, Srbije, pa i planete, gdje god odete, a možete obići sto gradova, zapamtite uvijek se vraćate samo u jedan, a to je naš Zvornik. I sam sam bio u prilici da budem širom svijeta, ali samo je ovo moj grad – poručio je načelnik Stevanović.

Protojerej Lukić rekao je da je krsna slava naše opštine dan duhovne radosti za našu širu porodicu, našu opštinu.

„U ovoj prelijepoj litiji dođosmo ovdje na predivni plato da prislužimo svijeću, prerežemo slavski kolač i osveštamo slavsko žito, moleći pomoć i zaštitu za sve naše sugrađane, žitelje naše opštine, načelnika opštine, njegove saradnike, opštinsku administraciju, za odbornike i svaku dušu koja živi i boravi u našem gradu.

Hodeći u litiji čuli smo sa novog hrama zvona kako zvone. Svaka generacija se trudi da ostavi trag u istoriji kako bi nas pokolenja i generacije koja dolaze po tome poznavale. Nek je velika blagodarnost Gospodu što je baš nama podario tu mogućnost da gradeći Saborni hram izgrađujemo i sebe, ali ostavio nam je Gospod i tu mogućnost da se ovjekovječimo, da ostavimo trag u istoriji, budemo zapaženi, da djeca naše djece i sve buduće generacije pominju upravo nas da smo uložili dio svog znoja u taj prelijepi, monumetalni objekat u kome će se ime Božije slaviti.“

Čestitke povodom slave opštine Zvornik uputili su Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na svečanoj akademiji nastupilo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, dok su o Svetoj Petki Trnovi i zdravicu narodu srpskom govorili glumci bijeljinskog teatra „Ubuntu“ Svjetlana Gavrilović i Ivan Petrović.

U okviru obilježavanja slave opštine jutros je služena sveta liturgija u hramu svete Petke tnove na Đurđevgradu, a održan je i pomen za poginule borce, nakon čega je načelnik Stevanović položio vijenac na centralni spomenik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se