20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Potrošnja piva u Srbiji pala za trećinu

BEOGRAD – Potrošnja piva u Srbiji smanjena je u prošloj godini za 33 odsto u odnosu na 2008. godinu kada je izbila globalna ekonomska kriza.

Pivovpije su 2008. popile šest miliona hektolitara piva, dok je prošle godine cijela pivarska industrija u Srbiji prodala oko četiri miliona hektolitra.

Generalni direktor „Apatinske pivare“ Dragan Radivojević je ukazao da se sa sličnim problemom suočavaju i neke druge kompanije u Srbiji koje se bave proizvodnjom i prodajom sličnih proizvoda.

– Reč je o fundamentalnoj promeni u pivskoj industriji Srbije. To smanjenje je rezultat pada kupovne moći građana koji nemaju dovoljno novca da zadovolje svoje potrebe – kazao je Radivojević.

On je ukazao da, osim ekonomske krize i pada životnog standarda, na smanjenje potrošnje piva, utiče i to što se mladi, koji najviše konzumiraju pivo, iseljavaju iz zemlje i što postoji problem i sa starosnom strukturom stanovništva.

– Uz to je i velika nezaposlenost kod mladih, što je dodatan problem ne samo za pivarsku industriju, već i za ostale privredne grane i celu zemlju – istakao je Radivojević i naveo da potrošači sve više kupuju jeftinije pivo.

Pad potrošnje odrazio se i na poslovanje srpskih pivara, koje imaju lošije finansijske rezultate nego ranijih godina. Prema podacima srpskih pivara sa istim problemom se suočavaju i ostale zemlje regiona, ali je on daleko manji nego u Srbiji i iznosi između pet i sedam odsto.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se