18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Paletina“ kolonija počela sa radom

ZVORNIK – U centru grada, na platou ispred Kasine, danas je sa radom počela kolonija Slikarske radionice „Paleta“ koja se, kao dio pratećeg programa „Zvorničkog ljeta 2015“,ove godine održava pod sloganom „razumije se, to nije samo voda, još se vodi nešto doda“.

Slikar Jovo Lalić, kao i svake godine, sa karakterističnim članovima i kolorističnim likovima izvrsno podcrtava i naglašava atmosferu radionice, njenu pozitivnu i osnovnu poruku – ljubav prema životu i življenju.

I ove godine, kao i prethodnih pet godina, iz kolonije će nastati dugo platno, dimenzija 6 puta 2 metra, koje će oslikavati četiri „paletina“ člana, kao i slike u okviru štafelajskog slikarstva, na kojima radi još šest članova.

Motivi na platnu govore o svjetlosti, natalitetu, ljudima koji žive ovdje…

– Na platnu je zanimljiva kompozicija, talasi i kapljice vode, zato što naš kraj ima ogroman vodni potencijal, a prije svega rijeku Drinu, kao i dvije djevojčice koje se svakodnevno igraju na ovom platou, sa karakterističnim crvenim kosama, pjegicama i sa izrazima lica kada su najzadovoljnije, i sve je to asocijacija na život. Radionica kao i svaki put šalje pozitivnu i jednu osnovnu poruku, a to ljubav prema životu – kaže Lalić.

Kolonija slikarske radionice „Paleta“ svakodnevno će raditi na platou u centru grada do 7. avgusta.

„Paleta“ je od osnivanja, odnosno 12 godina, redovan učesnik na „Zvorničkom ljetu“, a posljednjih šest godina oslikali su nekoliko platana ukupne dužine 46 metara.

Petnaestogodišnji Miljan Ilić, jedan od pet članova koji oslikavaju platno, osam godina je član Slikarske radionice.

– Član „Palete“ je u jednu ruku jednostavno, a u drugu ruku malo teško, posebno kad radiš na ovako velikim projektima kao što su velika platna, moramo da budemo dosta odgovorniji, da radimo, da se mnogo trudimo – ispričao je Ilić.

Naše pripreme kreću od 15. jula, da bi smo uspjeli završiti platno tokom „Zvorničkog ljeta“. Sve je kroz smeh, geg i muziku, ali se mora zapeti i na kraju se, sve što se započne, mora završiti – naglasio je lalić.

„Zvorničko ljeto 2015“ zvanično će biti otvoreno večeras koncertom Marinka Rokvića na gradskoj plaži.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se