23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ozbiljne posljedice po evropsku poljoprivredu

PARIZ – Embargo koji je Rusija uvela ima ozbiljne posljedice po evropsku poljoprivredu i prehrambenu industriju, smatra predsjednik najvećeg francuskog sindikata poljoprivrednika FNSEA Gzavije Bulen.

„Žalim što Rusija izlazi iz evropskog okrilja jer je ona važan i blizak partner, zemlja koja ima velike prehrambene potrebe i na čijem tržištu smo bili dobro plasirani“, rekao je Bulen za radio „Frans enter“.

Predstavnik francuskih poljoprivrednika je za ukidanje sankcija koje je EU uvela Rusiji. „Potrebno je da budemo spremni kada embargo bude ukinut, što će, nadam se, ubrzo da se dogodi“, izjavio je Bulen.

On je upozorio da je izvoz EU pao za 10 odsto, dok Francuska gubi između 500 i 700 miliona evra godišnje, prenosi „Sputnjik“.

„Na to treba dodati indirektne posljedice. Sve što Evropljani, Poljaci, baltičke zemlje i NJemačka ne izvoze u Rusiju, vraća se na evropsko tržište, naročito na francusko“, kaže Bulen.

On smatra da je posljedica ruskog embarga dvostruka – to što francuski poljoprivrednici više ne prodaju na ruskom tržištu i što proizvodi evropskih poljoprivrednika završavaju na francuskom tržištu, a to smanjuje konkurentnost francuskih proizvođača.

Najnovije ankete u Francuskoj pokazuju da se ekonomska situacija poljoprivrednika pogoršava.

Oko 37 odsto zemljoradnika ocjenjuje da je situacija loša, prema istraživanju „Ifopa“, što je najveći procenat od 2011. godine.

„Ruski embargo je koštao evropske poljoprivrednike 5,5 milijardi evra“, rekao je ranije predsjednik sindikata evropskih poljoprivrednika Kopa-Kogeka Albert Jan Mat.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin produžio je ranije zabranu na uvoz proizvoda iz EU u Rusiju na godinu dana.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se