18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Orlovi, hvala i srećno

BANJALUKA – Spektaklom koji se ne pamti u dvorani „Borik“ građani Republike Srpske ispratili su košarkaše Srbije na Evropsko prvenstvo, a oni su im se odužili trijumfom protiv Slovenije 95:88, poslije produžetaka, piše Glas Srpske.

Prepuna dvorana, u kojoj se nakrcalo cijelih 5.000 navijača, nije mogla da poželi više, a „orlovi“ i „zmajčeki“ kao da su im se htjeli odužiti sa dodatnih pet minuta igre, pošto je na semaforu poslije 40. minuta stajalo 84:84. Publika je u potpunosti zadovoljena, pošto su momci Aleksandra Đorđevića u dodatnih pet minuta završili posao na najbolji način i sa pobjedom završili pripreme za Evrobasket, koji počinje 5. septembra. „Šampioni, šampioni, „Srbija, Srbija“ orilo se gotovo cijeli meč sa tribina, a posebno u trenucima kada su Miloš Teodosić i drugovi hvatali priključak za izuzetno raspoloženim rivalom. Izgleda da su „orlovi“ u početku bili impresionirani ambijentom i pomalo sagorjeli u želji da se publici oduže na najbolji način, što su Slovenci iskoristili i sredinom druge četvrtine imali +14 (17:31), Ipak, Srbija je u finišu uspjela da smanji na četiri poena (38:42). Činilo se da su „orlovi“ u trećem periodu slomili Slovence, odličan je u tim trenucima bio Miroslav Raduljica, a priključili su mu se Zoran Erceg i Nemanja Nedović. Kada je Srbija povela sa 73:64, atmosfera je dovedena do tačke ključanja, ali su Slovenci brzo odgovorili, te trojkama Jake Blažiča i Saše Zagorca utišali dvoranu za 78:79. Ipak, otišlo se u produžetke, a Nemanja Bjelica i Erceg uzeli su stvari u svoje ruke i serijom 6:0 definitivno prelomili meč. Da je neko u tim trenucima mjerio decibele, vjerovatno bi oni bili nekoliko puta veći od dozvoljenih. U finišu produžetka nije bilo čovjeka u dvorani koji je sjedio na svom mjestu, a po završetku utakmice cijela dvorana, počevši od juga, preko zapada, sjevera do istoka, uzvikivala je „Srbija, Srbija“… Teško da bi „orlovi“ negdje drugo imali veću podršku i na bolji način bili ispraćeni na takmičenje na kojem ne kriju da žele bar finale, koje garantuje nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

– Iz sveg srca želim da zahvalim publici koja nas je dočekala na najsrdačniji način i to je nešto što je rečima teško opisati. Malo ko nas je dočekao sa ovoliko ljubavi i emocija, te će svi ovo pamtiti do kraja života. Možda je to bio razlog našeg slabijeg početaka, mada ne želim da verujem u to, jer je publika bila apsolutno na našoj strani i nosila nas sve vreme – rekao je Đorđević.

Srbija je u dva dana dva puta savladala Sloveniju, ali je meč u Banjaluci bio mnogo komplikovaniji od onog u Ljubljani, gdje je upisala rutinsku pobjedu (79:70).

– Slovenija je odlično pripremila utakmicu izvukavši pouke iz prve utakmice protiv nas. Imamo još nekoliko igrača koji su izašli iz povreda, te se vraćaju i traže i još nisu spremni onoliko koliko je potrebno, tako da su normalni padovi u igri. Slovenija je pokušala da nas napadne atipičnim petorkama sa Jurom Balažičem kao jedinim visokim igračem koji je pokušao da odgovori na našu brzinu i visinu u reketu – rekao je Đorđević.

Veliki problem u igri Srbije bila su slobodna bacanja, kojih su promašili čak 17 od 51, a „škripalo“ je i u organizaciji igre u trenucima kada je van parketa bio Teodosić, pošto je drugi plejmejker Stefan Marković propustio meč zbog lakše povrede.

– Neki igrači mogu mnogo bolje i tehničke i individualne stvari, koje moraju da rešavaju po automatizmu. To je jako teško naučiti u kratkom vremenu. Brinu me i spoljni igrači i njihov odlučnost i još već agresivnost borbe i neki igrači koji nisu bili prošle godine u ekipi, to ne sme da se ponovi i neki moraju da shvate da prvenstvo brzo počinje i da nemaju istu ulogu kao u klubovima – pomalo zabrinuto je rekao Đorđević.
Ipak, u igri Srbije bilo je i pozitivnih stvari.

– Zadovoljan sam pojedinačnom igrom Bjelice, koji je dobro odigrao, Erceg se vraća u ritam, Raduljica je dobar ofanzivno, odbrambeno ne, Ognjen Kuzmić je odlično odigrao. Imamo još vremena da popravimo stvari i verujem da će sve biti u najboljem redu do 5. septembra, kada se sastajemo sa Španijom – zaključio je Đorđević.

Sve je u „Boriku“ bilo na nivou, organizacija, navijanje, atmosfera, igra, na kraju krajeva, pobjeda Srbije, kojom su „orlovi“ uhvatili pravi kurs za predstojeća iskušenja. Srećno!

Atmosfera

Dvorana „Borik“ bila je ispunjena do posljednjeg mjesta sat i po prije meča, a navijanje je počelo četrdesetak minuta prije prvog zvižduka sudije. „Srbija, Srbija“ odjekivalo je banjalučkim hramom sporta, a kada su na teren izašli momci iz grupe “ THC la Familia

“ i počeli sada već čuvenu himnu „Igraj i pobedi“, nastao je pravi haos. Kada su momci uz pomoć publike stigli otprilike na sredinu pjesme, iz tunela su istrčali košarkaši Srbije. Kapiten Miloš Teodosić poveo je družinu, koja je otpozdravljala krcatim tribinama, a sve poslije toga bilo je kao u snu.

Ovacije Đorđeviću

Prva zvijezda košarkaške reprezentacije Srbije definitivno je selektor Aleksandar Đorđević. Nekada sjajni košarkaš, čuven prije svega po trojkama protiv Huventuda i Hrvatske, te rafalu u finalu Evrobasketa 1995. godine protiv Litvanije, dobio je najveće ovacije publike, na desetak minuta prije početka meča. Uvijek smiren i staložen, poklonio se prepunoj dvorani, stavio ruku na srce i pokazao koliko mu znači nevjerovatna podrška.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se