18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nastavljena devalvacija juana

PEKING – Kineski juan oslabio je danas drugi dan uzastopno i pao na najnižu vrijednost u posljednje četiri godine, nakon što je centralna banka odlučila da preduzme mjere koje su protumačene kao podrška kineskim izvoznicima.

Danas se u Kini za jedan dolar dobija 6,44 juana, što je najslabiji kurs kineske valute od avgusta 2011. godine. Srednji kurs koji je odredila centralna banka je 6,3306.

U međunarodnoj trgovini jedan dolar trenutno vrijedi 6,57 juana.

Centralna banka Kine pokušala je da umiri finansijska tržišta i saopštila da je ovo jednokratna devalvacija nacionalne valute, odnosno da nije riječ o početku konstantne depresijacije.

Uprkos tome, trgovci jedne evropske banke u Šangaju kažu da je neočekivana devalvacija izazvala „određenu paniku“ na tržištima.

Juan je izgubio 3,5 odsto vrijednosti u Kini u posljednja dva dana, a oko 4,8 odsto na globalnim tržištima. To je uticalo i na pad vrijednosti valuta Indonezije, Malezije i Novog Zelanda.

Jučerašnja odluka o devalvaciji juana uslijedila je poslije objavljivanja izvještaja o slabom učinku kineske privrede. Slabiji juan pomoći će kineskim izvoznicima, jer njihova roba postaje jeftinija na međunarodnim tržištima.

Danas je objavljeno da je rast industrijskog proizvoda u Kini u julu bio šest odsto, što je znatno manje od prognoza. Investicije i maloprodaja takođe su bili na nižem nivou od očekivanog tokom prošlog mjeseca u poređenju sa istim periodom prije godinu dana.

Međunarodni monetarni fond pozdravio je odluku Kine da omogući da se vrijednost juana određuje u skladu sa tržišnim okolnostima i pozvao Peking da uvede plivajući kurs u naredne dvije do tri godine.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se