18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Motociklisti pokosili pješake

KONJIC – Dva pješaka i motociklista poginuli su tokom vikenda u saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali vozači dvotočkaša.

U ovim nesrećama koje su se dogodile u petak i subotu povrijeđene su još četiri osobe koje nisu životno ugrožene.

Pješaci Muharem Makan (55) iz Konjica i Obrenija Vasilić (54) iz Bijeljine poginuli su u naletu motocikala na njih. Vozač motora „honda“ N. B. (44) iz Livna poginuo je u sudaru s „mercedesom“.

U policiji nisu otkrivali uzroke nijedne od ovih nesreća, a prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je svemu kumovala brza vožnja i nepažnja motociklista.

Nesreća u kojoj je život izgubio Makan dogodila se u subotu uveče u mjestu Čelebići kod Konjica. Na njega je dok je pješačio pored magistralnog puta naletio motocikl „jamaha“ kojim je upravljao Kevin Mujkić (23). Makan je teško povrijeđen, kao i motociklista Mujkić i obojica su prevezeni u mostarsku bolnicu. Po dolasku u bolnicu Makan je preminuo. Motocikl koji je vozio Mujkić bio je neregistrovan.

Vasilićeva je poginula u petak kada je na nju u Majevičkoj ulici naletio motocikl koji je vozio maloljetnik (16) s kojim je na motociklu bila njegova sestra. Njih dvoje su nakon udara motocikla u Vasilićevu pali i povrijedili se, ali nisu životno ugroženi. Nesreća se dogodila u trenutku kada je Vasilićeva izlazila iz svog automobila i krenula prema prodavnici na drugoj strani ulice.

– Samo što je otvorila vrata vozila i izašla na put, odnekud se stvorio motociklista i udario je. Od udara je žena odletjela nekoliko metara, a s motora su pali i mladić i djevojka. Ubrzo je stigla policija i Hitna, ali nesrećnoj ženi nije bilo spasa – rekao je jedan od očevidaca ove nesreće.

Treća žrtva nesreća na putevima N. B. iz Livna poginuo je u subotu u mjestu Guber kod Livna kada se vozeći motocikl „jamaha“ sudario s“mercedesom“ koji je vozio A. M. (51) iz Livna.

U ovoj nesreći lakše je povrijeđen saputnik u „mercedesu“ I. J. (52) koji je prevezen u Kantonalnu bolnicu u Livnu, gdje je zadržan na liječenju.

Portparol MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak kazao je da će tačan uzrok ove nesreće biti poznat nakon istrage. On je istakao da je u ovoj godini na području ovog kantona u saobraćaju poginulo osam osoba, dok je lani za 12 mjeseci poginulo šest osoba.

Statistika

Prema policijskim statistikama, tokom sedam mjeseci ove godine na putevima u BiH poginulo je 19 motociklista, dok su 243 povrijeđena. Na području RS u ovom periodu poginulo je pet motociklista, 28 ih je povrijeđeno teško, a 32 lakše. U istom periodu na području FBiH poginulo je 14 motociklista, a 183 su povrijeđena, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se