9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Mapa osvajanja ISIL-a do 2020: Od Španije do Kine

Ekstremistička organizacija Islamska država planira da zauzme Bliski istok, Sjevernu Afriku, dijelove Evrope i Kinu u narednih pet godina.

Islamisti planiraju da osvoje i Balkan, uključujući Srbiju.

Novinar BBC Endru Hoskin je autor nove knjige „Carstvo straha: Unutar Islamske države“, koja uključuje mape područja koja Islamska država planira da osvoji, objavio je „Daily record“.

Kalifat, država u kojoj je na snazi šerijatsko vjersko pravo, na mapi zauzima područje od Španije na zapadu do Kine na istoku.

Za razliku od mapa Kalifata koje je Islamska država ranije objaviljivala, na najnovijoj po prvi put je upisan i dio Kine.

Podsjetimo, sredinom juila je u video-snimku „Mi smo islamski hilafet – kasida“ kao početna meta islamskih terorista označena Srbija, a za njom slijede i ostale zemlje Balkana.

Kako je navedeno u snimku, ekstremisti su nakon osvajanja Srbije pripremili plan da terorističke akcije sprovedu u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji.

Islamska država objavila je nedavno i propagandni snimak kojim prijeti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se