20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mađari bacali suzavac na migrante, malo im ograda (foto)

BUDIMPEŠTA – Mađarska policija ispalila je suzavac na migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbjeglice u mestu Reske, blizu srpske granice.

„Portparol policije Sabolč Senti izjavio je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija „pokušava da smiri situaciju, ali da oni i dalje viču“, prenosi AFP.

Mađarska je suočena sa talasom migranata, koji prelaze južnu granicu, duže koje Mađari grade ogradu da bi se suprotstavili najgoroj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata.

Na desetine izbjeglica i danas je ušlo u Mađarsku. Oni se provlače ispod ograde koju je postavila mađarska vlada, prenio je AP.

„Podigli smo ogradu i prošli smo. Gladni smo, nemamo hrane, nemamo lijekove za djecu. Ništa nemamo. Veoma smo umorni“ ispričao je sirijski izbjeglica.

Mađarska vlada razmatra mogućnost kako bi vojska mogla da bude angažovana i pomogne da se obezbijedi južna granica, gdje veliki talas izbjeglica ulazi u EU.

Mađarska je danas najavila da će na granicu sa Srbijom uputiti više od 2.100 policajaca, zbog rekordnog broja izbeglica i migranata koju ulaze u tu zemlju.

Agencija AP ocijenila je da je podizanje ograde na srpsko-mađarskoj granici uzaludno.

Srpsko-mađarsku granicu je u utorak prešlo 2.533 izbjeglica i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Policija je saopštila da je u utorak registrovan ulazak 2.093 migranta u Mađarsku.

Rast broja izbjeglica koji ulaze u Mađarsku pokazuje da je bilo uzaludno podizanje ograde kojom su mađarske vlasti htjele da zaustave talas migranata preko Srbije iz ratom zahvaćenih zemalja, ocjenjuje agencija AP

Pošto se registruju i podnesu zahtjev za azil, migranti se šalju u jedan od centara za prihvat izbjeglica, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Njemačka ili Švedska.

Novinari AP-a su utorak ujutro blizu pograničnog grada Reske vidjeli veliki broj migranata kako se penju preko bodljikave žice ili puze ispod nje da bi ušli u Mađarsku.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde na granici sa Srbijom. Ograda bi trebalo da bude postavljena do 31. avgusta.

Više od 100.000 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se