18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Korumpirani i borci protiv korupcije

SARAJEVO – Institucije koje su zadužene za otkrivanje, suzbijanje i kažnjavanje korupcije u vrhu su koruptivnih djelatnosti, pokazuje nedavno objavljeni izvještaj o korupciji u bezbjednosnom sektoru, koji je uradio Centar za bezbjednosne studije uz pomoć i podršku EU.

Kako nam je rekao Denis Hadžović, iz Centra, korupcija u ovom sektoru, u kojem radi više od 40.000 ljudi s ukupnim budžetom od skoro 1,5 milijardi maraka, posebno zabrinjava s obzirom na to da najviše manjkavosti pokazuju upravo policijske agencije i pravosuđe.

Rekao je da je njegova studija pokazala da su institucije uspostavile solidan zakonodavni, strateški i institucionalni okvir za borbu protiv korupcije, ali da nedostaje implementacija u praksi jer se uspostavljeni mehanizmi unutrašnje i vanjske kontrole ne sprovode dosljedno.

„Nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije posebno je zabrinjavajući faktor koji utuče na povjerenje građana u opredijeljenost vlasti da se istinski bori protiv korupcije. Oko 80 odsto građana smatra da vlast ne čini dovoljno u borbi protiv korupcije. Samo jedna trećina građana je spremna da prijavi korupciju, a razlozi za takav stav su uglavnom u vezi s posljedicama koje smatraju da bi trpjeli“, istakao je Hadžović.

Istraživanje je pokazalo da se za samo 22 policijske agencije u BiH godišnje utroši 650 miliona maraka, a za odbranu još dodatnih 300 miliona.

Pravosudni sektor, koji je među najneefikasnijim u Evropi, svake godine „proguta“ 215 miliona maraka.

„Pojava korupcije u odbrambenom sektoru predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju i prema antikorupcijskom indeksu za 2011. godinu BiH je u ovoj oblasti ocijenjena oznakom D, koja podrazumijeva visok rizik i nedovoljne napore vlasti za sprečavanje korupcije“, navedeno je u pomenutom izvještaju.

Posebno je istaknut problem nekompletnih izvještaja koje Visoki sudski i tužilački savjet izdaje svake godine. Recimo, u dijelu izvještaja ne postoje podaci o pravosnažnim sudskim presudama u pojedinim sudskim procesima u vezi s korupcijom, niti se navode podaci o vrstama krivičnih djela i broju obuhvaćenih osoba.

„VSTS je sačinio dokument s podacima o strukturi kriminala u 2014. godini, iz kojeg se mogu vidjeti podaci za svako krivično djelo iz sva četiri krivična zakona u BiH, ali su ograničeni samo na broj podignutih optužnica prema predmetima i prema licima. Ostali podaci, kao što su broj naređenih istraga za koruptivna djela, broj sudskih odluka, presuda i vrsta presude, nisu dostupni u ovom dokumentu niti u godišnjem izvještaju za 2014. godinu“, navedeno je u izvještaju.

Hadžović je rekao da su u svojoj studiji iznijeli nekoliko preporuka, pišu Nezavisne novine.

Kao prvu mjeru preporučuju donošenje planova integriteta za sve institucije u sektoru bezbjednosti.

„Drugo područje je proces zapošljavanja i napredovanja u službi kao jedno od najrizičnijih oblasti, na šta ukazuju veliki broj žalbi ali i stavovi građana“, rekao je on.

Takođe, dodao je da je potrebno dosljedno primjenjivati i đakon o javnim nabavkama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se