18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ko za ISIL ratuje u Siriji, spreman je na isto i u BiH

BANJALUKA – Upozorenje američkog Stejt departmenta da posebna opasnost od terorizma vreba u zemljama u koje se pripadnici Islamske države vraćaju kućama, u Bosni i Hercegovini treba veoma ozbiljno shvatiti, smatraju domaći stručnjaci, pišu Nezavisne novine.

„Ako je neko spreman da iz BiH, Srbije, Makedonije, Njemačke ili Francuske ode u Siriju da bi ratovao za ideje IS-a, onda je spreman da za iste ciljeve ratuje i kod kuće, po povratku sa ratišta. U kampovima Islamske države regruti prolaze kroz vrlo dobro osmišljenu tromjesečnu obuku koja je mješovitog, vjersko-vojnog karaktera. Po povratku, oni su vojno obučeni i indoktrinirani, i kao takvi predstavljaju društvenu opasnost“, kazao je Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja, i dodao kako je to i bio razlog što ratnicima IS-a neke evropske zemlje oduzimaju državljanstvo još dok su na nekom od ratišta, te se ne mogu vratiti.

„Opasnost da se virus Islamske države implementira u BiH je jako velika. Po mom mišljenju, radi se o planovima da se, nakon pada Damaska, rat prenese na Balkan. Međutim, Vlada Bašara el Asada (predsjednika Sirije) odolijeva, stoga treba razmišljati o tome da li će kreatore IS izdati strpljenje, te će, i prije nego što ‘završe posao’ u Siriji, okrenuti se ka Balkanu. Idealna baza za početak ‘balkanskog rata’ im je Kosovo“, rekao je on.

Američki Stejt department je u globalnom upozorenju o terorizmu izdatom prije nekoliko dana naglasio mogućnost potencijalnih terorističkih napada Islamske države, Al Kaide i srodnih organizacija u Evropi, ali i da je situacija posebno opasna u zemljama u koje se pripadnici IS-a vraćaju kući sa svjetskih ratišta. Dopunjeni izvještaj se nije bazirao pojedinačno na konkretne zemlje, ali je zato u prethodnom izvještaju apostrof stavljen jedino na BiH i Albaniju kao najznačajnije izvore stranih boraca Islamske države. Stejt department je dio izvještaja posvetio i građanima, u kojem ih je upozorio da teroristi uvijek planiraju prvo napade na sistem javnog prevoza, turističke komplekse i slična mjesta gdje se u jednom trenutku nalazi veliki broj ljudi. Podsjećanja radi, ovakvi napadi su se već događali u gradovima kao što su Moskva, London, Madrid, Glazgov i Njujork.

„Broj bh. državljana boraca na svjetskim ratištima po istraživanjima trenutno je oko 100, svi oni se mogu vratiti i šta onda da radimo. Tačno je da se većina njih nikada ne vrati, da ostaju u formacijama i da se samo sele sa ratišta na ratište. Do sada su se jedino vraćali pojedinci koji su došli s ciljem nove regrutacije, ali moramo biti spremni na sve, a ne nadati se da će biti dobro“, naveo je Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

On je istakao da je situacija veoma kompleksna te da će jaki sebe uvijek zaštititi, dok će „mali“ uvijek biti na meti.

„Veoma teško se možemo suprotstaviti takvim napadima, osim promjenama krivičnog zakona i akcijama kao što su Damask 1, 2 i 3. Poruka Stejt departmenta je da se ne uljuljkamo, da vlasti i obavještajne službe budu na oprezu. Najbolji primjer za to je teroristički čin u Zvorniku, poslije čega smo imali u svim medijima da su ozbiljna upozorenja dolazila mjesecima prije napada. Niko ništa ne preduzme i šta se onda dogodi? Imamo napad na policijsku stanicu, što se nigdje ne bi smjelo dogoditi“, istakao je Ahić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se