24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Karlos Slim želi „Telekom Srbije“

BEČ – „Telekom Austrija“ neće učestvovati u trci za „Telekom Srbije“ zbog problema oko povećanja sopstvenog kapitala, pa će većinski vlasnik austrijske kompanije, meksički „Amerika Movil“ Karlosa Slima, najvjerovatnije samostalno predati ponudu za srpskog operatera, piše bečki dnevnik „Kurir“.

Iako „Telekom Austrija“ trenutno raspolaže sa budžetom od oko 1,2 milijardi evra, za kupovinu „Telekoma Srbije“ potrebno je novo povećanje kapitala, jer se udio države Srbije u „Telekomu“ procjenjuje na oko dvije milijarde evra.

Bečki list piše da bi povećanje kapitala „Telekoma Austrije“ moglo biti spriječeno vetom autrijskog ministra finansija Hans-Jerga Šelinga.

Povećanje kapitala koštalo bi državni holding – OeBIB, koji se nalazi pod direktnom nadležnosti Ministarstva finansija, pola milijarde evra ako namjerava da zadrži u „Telekomu Austrije“ udio od 28,4 odsto.

Povećanjem kapitala državni udio u „Telekomu Austrije“ pao bi ispod 25 odsto, što prema zakonu nije moguće, jer bi Austrija time izgubila pravo odlučivanja u toj kompaniji.

Meksički većinski vlasnik ne može povećati kapital „Telekoma Austrije“ bez OeBIB, jer je za to potrebna tričetvrtinska većina akcionara.

Da bi sačuvao šansu za ulazak na tržište Srbije, jedan od najvećih operatera mobilne telefonije u svijetu „Amerika Movil“, trenutno radi na sopstvenim alternativama učešća u kupovini „Telekoma Srbije“, piše „Kurir“.

Kompanija meksičkog milijardera Karlosa Slima namjerava da i bez „Telekoma Austrije“ preda ponudu za „Telekom Srbije“, što je moguće prema sporazumu sa Austrijancima.

U sporazumu, kojim je preuzet „Telekom Austrije“, Meksikanac se obavezao da će u postojećim tržištima, ali i zemljama centralne i istočne Evrope, među kojima su Poljska, Češka, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Albanija i Ukrajina, ekskluzivno preko ovog telekom operatera sprovoditi širenje, ali samo ako OeBIB ne bude ulagao veto protiv povećanja kapitala.

Eksperti u Beču strahuju da bi „Amerika Movil“ samostalnim ulaskom u trku za „Telekom Srbije“ mogla uskoro da izgubi interesovanje da „Telekom Austrija“ bude okretnica za širenje na istočnu Evropu, prenosi bečki list.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se