5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Index: Kako je NDH protjerala ćirilicu (foto)

ZAGREB – Hrvatski portal Index.hr objavio je izvode iz osnovnih zakona Nezavisne Države Hrvatske iz 1941. godine kojima je zabranjena upotreba ćirilice.

U tekstu pod naslovom „Vratimo se u 2015. godinu“, zagrebački portal piše o tome da je ćirilica zabranjena 25. aprila, dvije nedjelje po uspostavljanju NDH.

„Na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice“, navodi se u stavu jedan Zakonske odbredbe o zabrani ćirilce koju je potpisao Ante Pavelić.

Index takođe citira naredbu za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koju je potpisao ministar Andrija Artuković.

„Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na cijelom području NDH. To se odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tijela, na kancelarije javnog poretka, na trgovinske i njima slične knjige, na dopise, kao i na sve javne natpise“, pisalo je u naredbi.

Zabrana upotrebe ćirilice u NDHZa kršenje naredbe bila je propisana novčana kazna i mjesec dana zatvora.

„Prema tome naređujem da se na cijelom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje bilo kakvih knjiga ćirilicom je zabranjeno, svi javni napisi pisani ćirilicom moraju se neodložno, u roku od tri dana skinuti“, naveo je Artuković.

Pored zabrane ćirilice donijete su i Zakonske odbredbe o rasnoj pripadnosti, odnosno odredba o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda, kao i ona o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda.

Index napominje da su ovi zakoni predstavljali osnovne zakone NDH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se