3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Gubici usljed suša biće veći od 156 miliona KM

BANJALUKA – Gubici u agrarnom sektoru Republike Srpske izazvani sušama, prema privremenim procjenama, biće veći od 156 miliona KM, navodi se u Informaciji o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju u ovoj godini koju je danas usvojila Vlada Srpske.

Posebno su ugrožene najznačajnije poljoprivredne regije – Semberija, Posavina i Lijevče Polje.

Prema procjenama stručnih službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, najugroženije kulture su kukuruz, povrće na otvorenom polju i voćarska prozvodnja.

Vremenske prilike negativno utiču i na stočarsku proizvodnju, posebno u sektoru mljekarstva, peradarstva i svinjarstva, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Na poljoprivrednim usjevima u proteklom periodu znatnu štetu pričinilo je i olujno nevrijeme i grad koji je zahvatio određeni broj opština u Republici Srpskoj, pri čemu je ukupna šteta, prema procjenama opštinskih komisija sa terena, 14,641 milion KM.

Prognoze za naredni period ukazuju na to da će se nastaviti ovakve vremenske prilike, što će u velikoj mjeri doprinijeti smanjenju prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji.

Vlada Republike Srpske razmatrala je u nekoliko navrata Informaciju o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji u vezi sa sušom, olujnim nevremenom i gradom.

Preduzimane su sve neophodne mjere i aktivnosti koje su se odnosile na pojačan rad svih stručnih službi resornog ministarstva na terenu i pravovremeno informisanje proizvođača o mjerama koje treba da preduzmu da bi se ublažili negativni efekti suše, nevremena i grada.

Pored toga, stručne službe Ministarstva su stalno na terenu i pružaju neophodnu stručnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, pogotovo u dijelu koji se odnosi na zaštitu poljoprivredne proizvodnje, upotrebu sistema za navodnjavanje i sistema protivgradnih mreža.

Obezbijeđena su sredstva za normalno funkcionisanje Javnog preduzeća „Protivgradna preventiva“, zatim 1,5 miliona KM za podsticanje sistema za navodnjavanje, isplaćeni su svi podsticaji iz 2014, a za tekuću godinu isplaćeno je osam miliona KM podsticajnih sredstava.

Do kraja ove sedmice biće isplaćeno 12 miliona KM za nadoknadu dijela štete od poplava iz 2014. godine. Vlada je zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da i dalje prati stanje u poljoprivrednoj proizvodi i da je izvještava.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se