9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

General Savčić uručio odlikovanja porodicama 35 poginulih boraca

ZVORNIK – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske i izaslanik predsjednika Republike Srpske Milomir Savčić uručio je danas u Zvorniku odlikovanja porodicam 35 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ zvorničke regije, koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik odlikovao medaljom zasluga za narod povodom Vidovdana, krsne slave VRS.

General Savčić je, obraćajući se porodicama poginulih boraca, rekao da su posthumna odlikovanja izraz zahvalnosti i priznanja za žrtve koje su pale u toku odbrambeno-otadžbinskog rata za stvaranje Republike Srpske.

„Odlikovanje u srpskoj istoriji je uvijek značilo poseban oblik priznanja za žrtvu koju je pojedinac dao za stvaranje države“, rekao je Savčić i dodao da se ovog puta dodijeljuju priznanja koja imaju simbiločan naziv Medalja zasluga za narod, koja su na odgovarajući način, prema Zakonu o pravima boraca, materijalno vrednovana.

On je pojasnio da će porodice poginulih boraca imati pravo na godišnja primanja odlikovanog borca.

Načelnik opštine Zvornik, Zoran Stevanović je, pozdravljajući porodice poginuih boraca, rekao da je ovo trenutak kada se ponovo podsjećate na one koje ste dali za Republiku Srpsku i slobodu.

„Ovo je trenutak kada i oni, koji obavljaju funkcije na raznim nivoima vlasti, treba da se podsjete da sve ono što se čini za porodice porodica poginuih boraca i uopšte boračku populaciju, nije dovoljno i da može više“, rekao je Stevanović.

On je podsjetio da će u Zvorniku krajem septembra biti predata na upotrebu stambena zgrada porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, čime će biti zaokružene lokalne obaveze po specifikaciji resornog ministarstva Republike Srpske za stambeno zbrinjavanje ove kategorije.

Stevanović je najavio da će lokalna samouprava zajedno sa resornim ministartvom ponovo ići na dodatno stambeno zbrinjavanje boračke populacije, jer ima porodica koje iz raznih razloga nisu bile obuhvaćene programom stambenog zbrinjavanja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se