4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Dobra cijena i izvoz u Rusiju spas za voćare

BANJALUKA – Iako je suša u RS umanjila kvalitet voća, voćari su zadovoljni otkupnom cijenom, koja je nešto viša nego lani, te se nadaju da će dobra cijena i izvoz na rusko tržište nadoknaditi gubitak roda.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da je trenutno otkupna cijena ranih sorti jabuka oko 0,75 KM, krušaka marku, a šljiva od 0,80 do 1 KM.

– Nismo mnogo izgubili na količini plodova kada je riječ o ovoj suši, svega 25 odsto roda, ali jesmo u kvalitetu. Ovo što je ostalo od voća dosta su sitni plodovi – kazao je Dojčinović.

On je dodao da su najviše stradale kruške i šljive, čiji rod je uništen još u proljeće. Berba ranih sorti krušaka, koja je u nekim krajevima već počela, biće završena za svega nekoliko dana.

– Na ruku nam ide činjenica da na tržištu nema starih zaliha voća, hladnjače su prazne, što nam je garancija da će voće biti prodato – rekao je Dojčinović.

Istakao je da se voće iz RS najviše plasira na rusko tržište, a velike količine otkupljuju i firme iz FBiH.

Voćar iz Kozarske Dubice Brane Kos, koji ima pet hektara voćnjaka, istakao je da je zahvaljujući sistemu navodnjavanja djelimično spasio rod voća.

– Iduće sedmice počinje berba kruške viljamovke i jabuke sorte gala, a ponuđene otkupne cijene više su za oko 20 odsto nego lani – rekao je Kos.

Na području opštine Ugljevik pod zasadom šljiva nalazi se oko 2.000 hektara zemljišta, a voćari ovog kraja ističu da je njihov kvalitet odličan, iako je prinos manji nego lani.

Darko Milošević, koji na porodičnom gazdinstvu uzgaja šljive na pet hektara, kaže da su rane sorte već obrane.

– Čačanka rana i čačanka ljepotica obrane su još u julu. Privodimo kraju i berbu sorte stenlej – rekao je on i dodao da šljive iz ovog kraja izvoze uglavnom u Rusiju, Austriju i Njemačku.

Nakupci

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da nakupci otkupljuju voće po jednoj cijeni, a preprodaju ga po drugoj, koja je dva-tri puta viša.

– Od nas otkupljuju jabuke po cijeni od 0,75 KM, a na pijacama ih prodaju od dvije, do 2,5 maraka po kilogramu. U nekim marketima kilogram jabuka košta i do 4,95 KM – naglasio je Dojčinović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se