5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Devet problema u domaćinstvu koje rješava so

Mala količina soli može riješiti niz problema u domaćinstvu. To je mnogo jeftiniji način u odnosu na skupe proizvode za čišćenje. Donosimo vam devet načina upotrebe soli za rješavanje različitih problema.

Čišćenje pegle

Prljavština koja se zalijepi na pegli može napraviti velike probleme. Kako biste je skinuli, stavite soli na masni papir i potom vrućom peglom pređite preko njega. Prljavštinu ćete brzo ukloniti.

Uklanjanje plijesni

Mrlje i miris plijesni možete lako ukloniti sa peškira i odjeće. Potrebno je naraviti pastu od soli i limunovog soka te je utrljati po mrljama. Najbolje je da se osuši na suncu, a potom odjeću treba oprati.

So umjesto tableta za perilice

Ako vam je nestalo tableta za perilicu suđa, umjesto njih možete koristiti mješavinu soli, sode bikarbone i običnog deterdženta za suđe.

Čišćenje spužvice

U mješavini vode i soli ostavite prljavu i masnu spužvu preko noći. Ujutro će vas čekati prijatno iznenađenje.

Uklanjanje masti

Tepsije, šerpe i tave možete vrlo lako očistiti pomoću soli. Po masnim dijelovima stavite so, a potom dodajte malo vode. Sačekajte deset minuta, to će biti dovoljno da se mast razloži i lako očisti.

Čišćenje daske za sječenje

Daske sa sječenje ne trebate prati u mašini za suđe. Umjesto toga ih dezinficirajte u toploj vodi, soli i liminovom soku.

Čišćenje prosutog jajeta

Nema potrebe za krpama i papirom. Po neredu koji ste napravili pospite so i čekajte 10 do 15 minuta. So će pretvoriti jaje u masu koja se lako može očistiti.

Mrlje od crvenog vina

Pospite so po svježoj mrlji od vina i čekajte pet minuta. Isperite hladnom vodom i trljajte dok mrlja ne nestane.

Pročepite odvod

Pomiješajte sodu bikarbonu i so s vodom te naspite u odvod. Nakon dota dodajte i sirće te sačekajte 15 minuta. Nakon toga sipajte ključalu vodu i odvod će se očepiti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se