4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Danas krsna slava opštine Zvornik

ZVORNIK – Danas je slava opštine Zvornik, Sveta Petka Trnova.

Sveta Petka je rodom iz Rima, poticala je iz hrišćanske porodice i živjela je u drugom vijeku poslije Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdijelila siromašnima i zamonašila se.

Zamonašivši se, propovijedala je zabranjenu Hristovu vjeru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscjelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima.

Zbog propovijedanja hrišćanske vjere zatvarana je, silno mučena i na kraju je posječena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti kasnije su prenjete u Carigrad.

Proslava krsne slave počela je u 9:30 svetom liturgijom u crkvi Svete Petke na Đurđev gradu.

U 17 časova održaće se večernja liturgija u hramu Svetog Jovana Krstitelja i zatim slijedi litija kroz grad koja počinje u 18 časova.

U 19 časova na platou ispred Kasine lomiće se slavski kolač. Održaće se i svečana akademija „U slavu Svetoj Petki“.

Na akademiji će učestvovati Prvo zvorničko pjevačko društvo  „Izvornik“ i glumci bijeljinskog teatra „Ubuntu“, Ivan Petrović i Svjetlana Gavrilović. Poslije svečane akademije, biće poslužen koktel za građane i goste.

U 21 čas na grdskoj plaži koncert će održati beogradska grupa „Legende“. Grupu čine šestorica članova: Ivan Milinković – pjevač (solista); Zoran Dašić – kompozitor, tekstopisac, bas-prim, gitara i prateći vokal; Lazar Marin – gitara i prateći vokal; Pero Krznanić – bas-gitara i prateći vokal; Želimir Vasić – bubnjevi, udaraljke i prateći vokal; Predrag Stojković – klavijature, klavir i aranžmani.

Grupa Legende je održala preko hiljadu i osamsto koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Kipru, Švedskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Australiji, SAD-u, Rusiji, Francuskoj i Rumuniji.

[mom_video type=“youtube“ id=“jN19sct-Q6c“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se