18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Da li Srbija i dalje treba da teži članstvu u EU?

BEOGRAD – U atmosferi kad se EU suočava sa brojnim problemima – od talasa migranata do grčke dužničke krize, glasovi evroskeptika su sve glasniji u zemljama članicama Unije – od Britanije i Francuske, preko Danske do Grčke.

Da li će inicijative kao što je planirani referendum u Britaniji o mogućem izlasku iz EU obeshrabriti Srbiju i njene susjede u želji da se pridruže Uniji?

Izlazak iz EU je centralni element platforme UKIP-a, čiji je harizmatični i kontroverzni lider Najdžel Faraž u Evropskom parlamentu nedavno glasno navijao za izlazak Grčke iz evrozone.

Faraž tvrdi da je grčka kriza promijenila stav čak i britanskih ljevičara, koji tradicionalno podržavaju evropski projekat. „Pošto smo vidjeli šta se dešava sa Grčkom, kako se zemlja zastrašuje, njen referendum u suštini ignoriše i poništava, to je probudilo demokratski duh lijevog centra britanske politike… Sa buđenjem te svijesti i snažnim osjećajem mnogih konzervativaca da bi trebalo da donosimo sopstvene zakone u svom parlamentu i da regulatorni režim EU suviše guši poslovanje, mislim da imamo stvarne šanse na referendumu“, ističe Najdžel Faraž u razgovoru za Glas Amerike.

Dok će Britanci glasati o izlasku iz EU, zemlje Zapadnog Balkana, među kojima i Srbija, i dalje vide svoju budućnost u Uniji. Faraž misli da je to greška.

„Samo pogledajte svoju istoriju. Sjetite se kad smo prošli put u Evropi odlučili da imamo nadnacionalnu državu, dali joj ime, zastavu, himnu, policiju, vojsku i predsjednika. Kako smo je nazvali? Jugoslavija. Kako se završio taj projekat? Užasnim građanskim ratovima u kojima su stradale stotine hiljada ljudi. Poenta je – ne možete stvarati federaciju država ako ne postoji pristanak građana za to. Sve ukazuje da u Evropi taj pristanak ne postoji – zapravo se vidi da taj projekat ljubavi i mira, osmišljen da nas sve spoji, sada zapravo cijepa Evropu od sjevera do juga a mnoga stara neprijateljstva izbijaju na površinu“.

Frensis Burvel, potpredsjednica Atlantskog savjeta za evropska pitanja, međutim, podsjeća na prednosti Unije za nove članice.

„Srbija nije Britanija. To je mnogo manja zemlja koja bi imala čak i manji uticaj u međunarodnim odnosima i, s obzirom na svoj strateški položaj, bojim se da bi bila prilično izolovana ako se ne pridruži Uniji. Ne zaboravimo finansijski aspekt. Građani Srbije će moći da uživaju u slobodnijem putovanju, a jednog dana će moći da rade bilo gdje u EU gdje žele. Takođe će godinama, kao zemlja kandidat, a zatim nova članica, Srbija dobijati pomoć iz evropskih strukturnih programa. Ja bih se ugledala na to što je, na primjer, Poljska uradila sa tim novcem – a to je izgradnja izuzetno snažne infrastructure“, kazao je Burvelova.

Rodžer Helmer, poslanik Evropskog parlamenta, bivši Torijevac, koji je 2012. prešao u Faražovu stranku – ne vidi prednosti Unije.

„Pozvao bih ljude u Srbiji i drugim zemljama Balkana da pogledaju šta se događa sa EU. Da li mislite da je korupcija eliminisana, a uspostavljena vladavina prava u Hrvatskoj zato što je postala članica? Da li kad pogledate Grčku pomislite – baš se isplati biti u evrozoni… Situacija u Grčkoj je šokantna, ogromna humanitarna katastrofa je u toku, a ne možemo kriviti samo Grke. Možda su mogli da nešto urade bolje, možda su Nijemci mogli nešto bolje, ali osnovni problem je zajednička valuta… Ne ulazite slijepo u Uniju na osnovu onoga što ste mislili o njoj prije 20 godina. Moj savjet Srbiji i drugim zemljama je – budite dobri susjedi, budite kooperativni, uspostavite sporazum o slobodnoj trgovini, jer povlastice koje dobijate se prvenstveno odnose na slobodnu trgovinu, a članstvo u praksi znači da odustajete od demokratije“.

Frensis Burvel, pak, kaže da zemlje članice moraju da budu svjesne da dio svog nacionalnog suvereniteta prenose na zajedničke evropske institucije.

„Kada se učlanite u EU, više niste zaista suverena zemlja. To se posebno odnosi na evrozonu, a od novih članica se očekuje da će joj se u jednom trenutku priključiti. Ulazite u Uniju radi bezbjednosti, uključenosti u širu zajednicu, prosperiteta, ali to znači da se mnoga pravila donose konsenzusom pa i glasanjem svih članica u Briselu. Na primjer, Srbija će biti relativno mala zemlja u Uniji i imaće svoje mjesto za stolom, komesara, malu parlamentarnu delegaciju. Ponekad će biti nadglasana i moraće da to prihvati, ali će drugi put imati značajne prednosti, a njeni građani mnogo više opcija na raspolaganju zahvaljujući tom članstvu“.

Analitičar Stratfora Adriano Bosoni, smatra da je EU i dalje privlačna za zemlje zapadnog Balkana zbog strukturnih fondova.

„Treba da imamo na umu da, uprkos evropskoj krizi, EU i dalje šalje novac zemljama kandidatima, on dolazi uz ekspertizu i pomoć u razvoju snažnih institucija i jake ekonomije, dolazi uz strane investicije, tako da mislim da Srbija i njeni susjedi i dalje streme ka ulasku u Uniju. Međutim, to se neće desiti brzo. Postoji određeni zamor od proširenja u Evropi, tako da ne vjerujem da će se Srbija pridružiti EU u ovoj deceniji“.

Bosoni, međutim, dodaje da ni Unija ne može da podrazumijeva da će evropske aspiracije Srbije i njenih susjeda trajati neograničeno, i da zato mora da joj pruža pomoć i ohrabrenje u predstojećim godinama.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se