14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Brza pruga Beograd – Sarajevo preko Zvornika

Za modernizaciju pruge koja će Sarajevo povezati sa Beogradom, biće potrebno najmanje 105 miliona evra, kažu u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, prenosi B92.

Plan vlasti BiH i RS je da se uz međunarodnu finansijsku pomoć u doglednoj budućnosti izgradi i modernizuje i pruga koja će od Banjaluke, preko Novog Grada i Dobrljina, biti povezana sa prugama u Hrvatskoj, pišu Nezavisne novine.

„Ovom željezničkom prugom Dobrljin – Novi Grad – Banjaluka – Doboj – Tuzla – Zvornik ostvarila bi se mogućnost realizacije projekta brzih pruga jugoistočne Evrope sa prosječnom brzinom do 160 kilometara na sat“, kažu u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Naime, na samitu o zapadnom Balkanu, koji će biti održan 27. avgusta ove godine u Beču, zvaničnici BiH i Srbije zajednički će predstaviti projekat izgradnje i modernizacije pruge Beograd – Sarajevo i od EU zatražiti finansijsku pomoć za taj projekat.

Pruga koja bi povezala Beograd i Sarajevo išla bi trasom Sarajevo – Zenica – Doboj – Tuzla – Zvornik – Loznica – Valjevo – Beograd.

Pruga koja prolazi kroz BiH već postoji, ali, kako kažu u Ministarstvu transporta i komunikacija, neophodna je modernizacija, prije svega elektrifikacija trase Doboj – Tuzla – Zvornik, za šta je, prema procijenama, neophodno oko 90 miliona evra. Pored toga, još jedan od složenijih i skupljih radova na toj dionici bila bi sanacija tunela Križevići, koja bi koštala više od 15 miliona evra.

„Modernizacija pruge podrazumjeva rekonstrukciju pruge kako bi se postigle veće brzine u skladu sa standardima Transevropskih željeznica (TER) i standarda Evropske unije, a za to je neophodna elektrifikacija i modernizacija signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih sistema“, kažu u tom Ministarstvu.

Sanaciju i modernizaciju pruge kroz BiH dalje prema Srbiji priželjkuju i u RS, posebno zbog sanacije tunela Križevići, a kako je nedavno rekao Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, za njih je prioritet pravac Novi Grad – Prijedor-Banjaluka – Doboj – Zvornik, za koji se nadaju da će ući u osnovnu mrežu jugoistočne Evrope.

Ovaj pravac pruge, odnosno njen remont i modernizacija od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada i Dobrljina, na granici sa Hrvatskom, koštao bi oko 75 miliona evra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se