4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

BiH – zemlja u kojoj vlada sumrak politike i pravosuđa

SARAJEVO – Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je BiH zemlja u kojoj vlada sumrak politike i pravosuđa, ocjenjujući nevjerovatnom činjenicu da još niko ni politički, ni profesionalno, ni krivično nije odgovarao za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima kod Srebrenice.

„BiH je jedina zemlja na svijetu u kojoj ni na koji način nije sankcionisan pokušaj ubistva premijera druge zemlje! Riječ je o očiglednom političkom uticaju SDA, kako na pravosuđe na nivou BiH, koje nikog nije procesuiralo za to krivično djelo, tako i na članove Nezavisnog odbora parlamenta BiH koji su bili protiv smjene direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirze Vilića“, rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac tvrdi da sumrak prava i pravde koji vlada u pravosudnim institucijama na nivou BiH postaje sve više regionalni i međunarodni problem, budući da ponašanje Tužilaštva i Suda BiH vrlo često dovodi do konfliktnih i politički zapaljivih situacija koje imaju izrazito negativan uticaj na političku situaciju u BiH, ali i u cijelom regionu.

„Pokazao je to slučaj Nasera Orića, baš kao i činjenica da Tužilaštvo BiH, nakon pokušaja ubistva premijera Srbije, ne preduzima nikakve radnje i čeka da ta dva slučaja prekrije prašina i da javnost zaboravi na njih“, upozorio je Košarac.

On je izrazio razočarenje ponašanjem međunarodnih zvaničnika i institucija, koje bez ikakve reakcije posmatraju politički pristrasno djelovanje pravosudnih institucija na nivou BiH.

„Gdje su sada oni međunarodni zvaničnici koji su, nakon napada na premijera Vučića u Potočarima, tražili hitnu istragu o tom slučaju? Zašto sada ćute, a zašto su toliko glasni kada Republika Srpska traži da građani na referendumu odluče da li im trebaju takve pravosudne institucije?“, upitao je Košarac.

SRNA

via Servis Vesti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se