23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

Evropska komisija je zadovoljna što je novi zakon o radu usvojen u Federaciji Bosne i Hercegovine i nada se da će proći i u Republici Srpskoj, te iz Delegacije EU poručuju da u suprotnom nema kredita od MMF-a, navodi danas bečki „Standard“.

„Nama su važni samo osnovni principi reformske agende, ali mi ne diktiramo šta treba da stoji u zakonu“, istakao je portparol Delegacije EU u BiH Endi MekGafi u izjavi bečkom dnevniku.

On je objasnio da se radi o povećanju prostora privatnoj privredi i smanjenja birokratije.

MekGafi je uvjeren da će i RS u septembru usvojiti novi zakon o radu u skupštini, dodajući da u suprotnom neće biti kredita od MMF-a.

EU, kako konstatuje „Standard“, primjenjuje po prvi put novu strategiju sa međunarodnim finansijerima povezivanje reformske agende sa kreditima. Svi drugi reformski napori EU, kao što su vezani za promjenu Ustava, proteklih godina su, zbog kompleksnog sistema BiH, bili neuspješni, dodaje dnevnik.

Reformska agenda, koju je EU, na inicijativu Njemačke i Velike Britanije protekle jeseni izradila, potpisana je na sva tri nivoa vlasti u BiH, i treba da doprinese njenom približavanju EU.

„Standard“ prenosi da su sindikati protiv zakona o radu, jer smatraju da on olakšava davanje otkaza i omogućava promjene kolektivnih ugovora.

Istovremeno list podsjeća da zakoni o radu datiraju još iz doba bivše Jugoslavije, te su uzrok malom broju investicija.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se