5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Amerika uvela nove sankcije „Gaspromu“

VAŠINGTON – Vlasti SAD uvele su nove sankcije ruskoj kompaniji „Gasprom“, a riječ je o isporuci američke opreme za izvlačenje gasa iz južnokirinskog nalazišta, koje se nalazi na 35 kilometara od ostrva Sahalin.

Ovom mjerom SAD su zabranile isporuku već kupljene tehnike koja je veoma kompleksna i unikatna jer je riječ o nalazištu gasa koje je duboko pod vodom.

„Amerikanci su ovim potezom nanijeli nizak udarac `Gaspromu`, s obzirom da je ovaj projekat izuzetno važan za ruskog gasnog giganta“, rekao je analitičar ruske „Sberbanke“ Valerij Nesterov.

Osim toga, kaže on, „Gasprom“ je baš u ovoj oblasti najveći konkurent američkim firmama za eksplotaciju tečnog gasa i to u azijsko-tihookeanskom regionu.

Amerikanci su ovo nalazište uključili u spisak već postojećih sankcija, kako se navodi, jer se tu nalaze velike količine nafte i gasa, prenosi „Sputnjik“.

Osim toga, po prvi put je u spisak sankcija uvršteno konkretno nalazište nafte i gasa, a ne određeno fizičko ili pravno lice.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se politika sankcionih mjera SAD direktno odražava na atmosferu uzajamnih odnosa.

Prema njegovim riječima, efekat sankcija je sporan, s obzirom da štetu trpe sve strane.

Ovo nisu prve sankcije koje su Amerikanci uveli „Gaspromu“, imajući u vidu da je još prije godinu dana Ministarstvo trgovine SAD zabranilo isporuku određene tehnologije za izvlačenje nafte i gasa.

Tada su se sankcije odnosile konkretno na opremu koja je trebalo da bude isporučena i uključivala je oko 30 stavki, podsjeća „Sputnjik“.

U septembru prošle godine spisak sankcija je bio proširen i to na opremu koja se koristi u svim projektima izvlačenje gasa na Arktiku na dubinama većim od 150 metara, a sankcije su se odnosile na pet ruskih kompanija — „Gasprom“, „Surgutnjeftgas“, „Rosnjeft“, „Lukoil“ i „Gaspromnjeft“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se