5.9 C
Zvornik
24. април 2024.

Amerika istražuje da li je Islamska država koristila hemijsko oružje

VAŠINGTON – SAD istražuju da li militanti Islamske države (IS) koriste hemijsko oružje protiv kurdskih snaga.

Posljednjih dana kurdski borci su istupili s optužbama da je IS možda protiv njih koristila hemijsko oružje u jednom napadu u na sjeveru Iraka. Slične tvrdnje su se pojavljivale i u julu, prenosi AP.

Alister Baski iz Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bijele kuće ističe da SAD te optužbe shvataju „veoma ozbiljno“ i da traže dodatne informacije. Baski je istakao da bi bilo kakvo korišćenje hemijskog i biološkog oružja predstavljalo kršenje međunarodnih standarda i normi.

Nije jasno gde je IS mogla da nabavi hemijsko oružje, budući da je posijle napada 2013. godine međunarodnim diplomatskim naporima dogovoreno uklanjanje i uništavanje sirijskih zaliha hemijskog oružja.

Njemačko ministarstvo odbrane je, inače, juče objavilo informaciju da su kurdske snage na sjeveru Iraka, jugozapadno od Arbila, prije nekoliko dana napadnute hemijskim oružjem, kao i da su neki od kurdskih boraca pešmerga, koje obučava njemački Bundesver, imali respiratorne probleme.

S druge strane, američki list „Vol strit džurnal“ ističe da vlasti SAD vjeruju da su militanti „Islamske države“ koristili bojni otrov iperit u napadu na kurdske snage.

„Posjedujemo pouzdane informacije o tome da je gas korišten u tom napadu bio iperit“, rekao je jedan visoki američki zvaničnik.

„Islamska država“ mogla je da dođe do iperita u Siriji, čije su vlasti priznale 2013. godine da posjeduju velike količine ovog agensa. Damask se tada odrekao svog hemijskog arsenala.

List piše da je druga mogućnost ta da su islamisti došli do opasnog gasa u Iraku.

.Američke obavještajne službe ranije su objavile da vjeruju da je „Islamska država“ upotrijebila hlor u napadima u Iraku. Taj agens ne nalazi se na listi zabranjenih hemikalija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se